“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Terecht ontslag chauffeur Fedex na verdwenen juwelen

12 nov, 2021 | Algemeen, Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Een 28-jarige Fedex-chauffeur kreeg ontslag nadat er juwelen waren verdwenen. Ondanks dat er geen hard bewijs werd gevonden dat de chauffeur hier iets mee te maken had, blijft het ontslag toch in stand en moest hij zijn ontslagvergoeding terugbetalen.

Leeg sieradendoosje van €30.000 euro

In Augustus 2020 had de chauffeur een pakketje moeten afleveren waar kostbare oorbellen in zouden zitten. De oorbellen waren wel €30.000 euro waard. De ontvanger gaf aan dat het doosje echter leeg geleverd was. De juwelen kwamen van Schaap & Citroen. Er kwam een vervolgonderzoek en daaruit bleek dat er eerder al pakketten leeg waren aangekomen bij ontvangers tijdens de ritten van deze chauffeur. Ook dit waren pakketten van grote waarde. Denk aan Rolex horloges en ongeveer 80 iPhones die ontbraken. We praten dan over meer dan €200.000 euro aan waardeverlies. Uiteraard ontkende de chauffeur dat hij er wat mee te maken had, maar kon niet duidelijk verklaren hoe de verdwijningen plaats hebben kunnen vinden.

Ontslag kantonrechter

Vorig jaar oordeelde de kantonrechter in Rotterdam dat er geen hard bewijs is dat de chauffeur de juwelen had gestolen. Maar het feit dat de verdwijningen steevast plaatsvonden als hij dienst had was wel heel toevallig. Fedex mocht de chauffeur ontslaan, maar moest hem wel een ontslagvergoeding uitkeren van €4392 euro.

De chauffeur was het niet mee eens met de conclusie van de kantonrechter en ging in Hoger Beroep. Dit had hij uiteindelijk beter niet kunnen doen. Tijdens het Hoger Beroep kwam de man met verschillende andere scenario’s die een verklaring zouden geven voor het verdwijnen van de juwelen, horlogers en iPhones. Zo had een collega de spullen mee kunnen nemen of misschien was het wel een medewerker van Schaap & Citroen. Het Hof vond deze scenario’s echter volstrekt ongeloofwaardig.

Ontslagvergoeding terugbetalen

Het Hof vindt het heel waarschijnlijk dat de chauffeur wat met de verdwijning van de juwelen te maken heeft en dat er sprake is van ‘ernstig verwijtbaar handelen’. Hiermee verliest de chauffeur zijn recht op een WW-uitkering. Ook moet hij de ontslagvergoeding terugbetalen die hij eerder gekregen heeft. Daarnaast loopt er ook nog een strafrechtelijke procedure waarbij Fedex een claim indient tegen de chauffeur voor de schade van de juwelen, telefoontjes en horloges. Fedex heeft de schade van de oorbellen niet zelf uitbetaald aan de juwelier, zij stellen daar de pakketverzender door Schaap & Citroen aansprakelijk voor… wat een beetje opmerkelijk is.