“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Combineren werk en zorg

De meeste maatregelen zijn bedoeld om het combineren van werk en zorg makkelijker te maken. Zo regelt de nieuwe wet dat partners recht krijgen op drie dagen opname van ouderschapsverlof rond de geboorte van het kind. Daarnaast krijgen zij meer mogelijkheden om rond de geboorte tijd door te brengen met hun kind (naast de twee dagen kraamverlof). Voor moeders met een langdurige ziekenhuisopname wordt het bevallingsverlof verlengd. Zij krijgen de kans om na de ziekenhuisopname tien weken thuis te blijven voor het kindje.

Overdracht bevallingsverlof

Komt de moeder tijdens de bevalling te overlijden, dan wordt het bevallingsverlof overgedragen op haar partner. Zo is het pasgeboren kindje verzekerd van de juiste zorg.

Kort- en langdurend zorgverlof

In de huidige situatie kan alleen zorgverlof worden opgenomen voor een zieke partner, ouder of kind. Voortaan kan dit verlof ook opgenomen worden bij de zorg voor een huisgenoot, vriend of tweedegraads familielid. Verlof kan flexibeler worden opgenomen en werknemers mogen volgens de nieuwe wet ook elk jaar vragen om een andere arbeidsduur.

Het is de bedoeling dat de meeste maatregelen uit de nieuwe wet gaan gelden vanaf 1 januari.