“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Thuiswerken productiever dan op kantoor

13 apr, 2021 | Algemeen, Coronavirus
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Het vele thuiswerken heeft ook zo zijn positieve kanten. Zo blijkt uit een groot onderzoek onder thuiswerkers. We zijn minder snel afgeleid en kunnen ons beter concentreren, maar we missen wel het contact met onze collega’s.

We Werken Thuis

Het grote We Werken Thuis onderzoek werd gehouden onder maar liefst 40.000 kantoorwerkers. Hieronder ook veel werknemers van de Rijksoverheid en werd gedaan door Center for People and Buildings (CfPB), Aestate/Ontrafelexperts, TU Delft en TU Eindhoven. In de periode april tot december 2020 kregen in totaal 40.000 mensen vragenlijsten toegestuurd over hun ervaringen met het thuiswerken.

Thuis productiever

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Het gaat hier om 55 procent van alle deelnemers aan het onderzoek. Gemiddeld beoordelen de thuiswerkers hun eigen productiviteit met een 7,7. Op kantoor is dit gemiddeld een 6,7.

Privé-werkbalans en zelfmotivatie

Of een werknemer thuis productiever is dan op kantoor heeft vooral te maken met de privé- werkbalans. Hoe beter deze balans hoe productiever de werknemer. Daarnaast is het belangrijk dat je je werk leuk vindt, dat je enthousiast bent en dat je jezelf weet te motiveren om aan de slag te gaan. De betrokkenheid tussen collega’s is ook bepalend voor het succes van thuiswerken. De thuiswerkplek is ook erg belangrijk. In 70 procent van de gevallen geven respondenten aan dat hun thuiswerkplek de concentratie bevorderd. Werken er meerdere mensen thuis of zijn de kinderen thuis van school, dan heeft dit een negatieve invloed op de productiviteit.

Thuiswerken bevalt goed

Al met al bevalt het thuiswerken de meeste mensen erg goed. Van alle respondenten uit het onderzoek geeft maar liefst 82 procent aan ook na corona vaker thuis te willen werken. 87 procent zou het geen probleem vinden om verplicht één of twee dagen thuis te werken. De kans is dan ook groot dat veel werkgevers er voor zullen kiezen om niet iedereen meer iedere dag naar kantoor te laten komen.