Een commercieel directeur van een Brabants bedrijf had een affaire met de vrouw van een van zijn accountmanagers. Hij bleek veelvuldig contact met haar te onderhouden tijdens werktijd. Hierdoor is de directeur ontslagen. De vrouw werkte bij een ander bedrijf als receptioniste maar de directeur deed met dit bedrijf zaken. De zaak kwam voor bij de kantonrechter.

Veelvuldig whats app contact

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de twee erg veel teksten, afbeeldingen en video’s naar elkaar verstuurden. Een groot deel van deze berichten werden onder werktijd verstuurd. De directeur verzond 726 berichten in een tijdsbestek van negen dagen met zijn werktelefoon. In diezelfde periode heeft de vrouw er 535 teruggezonden. Daarnaast spraken zij onder werktijd zeker 5 keer af en een hotel. Deze afspraken duurde twee tot drie uur.

Echtscheiding

Op 13 februari 2022 gaf de vrouw van de accountmanager aan te willen scheiden. De man heeft zich de dag erna ziek gemeld. Een week later ontdekte hij op de gezamenlijke laptop de teksten tussen zijn vrouw en zijn eigen directeur. Nu begreep hij ook de reden van de scheiding. De commerciële directeur kondigde aan dat hij snel weer aan het werk moest gaan, anders dreigde hij zijn contract te beëindigen. Daarom diende de werknemer een klacht in bij de algemeen directeur. De commercieel directeur werd op non-actief gesteld en werd werd geprobeerd de arbeidsrelatie in goed overleg te beëindigen. Dit liep op niets uit.

Rechtszaak

In de rechtszaak voerde de commercieel directeur aan dat de relatie een privé-zaak is en dat zijn privacy is geschonden. Hij eiste een billijke vergoeding van 2,5 miljoen euro. De directie vindt dat daar geen sprake van kan zijn. De man heeft tijdens werktijd afspraken gepland met zijn minnares en daarnaast veelvuldig gebruik gemaakt van de werktelefoon om berichten te versturen. Daarbij komt ook nog eens het onder druk zetten van zijn eigen werknemer om zich beter te melden, wat nota bene de echtgenoot van de vrouw is waarmee hij vreemd ging. Dat wordt gezien als machtsmisbruik.

Verdediging

De man gaf bij de rechter aan dat hij zelf zijn tijd indeelt. De uren die hij heeft gespendeerd aan whats app tijdens werk kunnen gecompenseerd worden met de overuren die hij ’s avonds en in weekenden maakt. De rechter heeft de agenda van de man bekeken. Nergens bleek dat de uren op andere momenten werden ingehaald. De commercieel directeur geeft op zijn beurt weer aan dat privégebruik van de telefoon is toegestaan. De rechter stelt dat dit volgens het Europese Hof inderdaad zo is, maar het gaat daarbij om kort contact met bijvoorbeeld het kinderdagverblijf of het maken van een afspraak met de huisarts of tandarts. Het gaat hierbij niet om het uitgebreid onderhouden van een (online) seksuele affaire.

Uitspraak kantonrechter

De werkgever heeft uitgerekend dat de commercieel directeur 36 werkuren heeft gemist door in totaal 1261 berichten over en weer te sturen. De commercieel directeur verdiende ruim 11.000 euro per maand en de werkgever eist daarom 2635 euro bruto van de werknemer. De rechter vond de berekening wat overdreven en zette het bedrag op duizend euro. Voor de rest heeft de commercieel directeur nergens recht op, de transitie- en schadevergoeding worden afgewezen.