Onderhandelen blijft voor velen een vak apart. Sommige mensen hebben het onderhandelen in zich. Zij zien overal mogelijkheden en kansen. Onderhandelen zit in hun aard en het gebeurd vaak spontaan. Wanneer ze ergens een kans zien dan grijpen ze die aan en dan gaan ze in onderhandeling. Heb jij dit niet in je? Wees niet getreurd. Onderhandelen kan je leren. Daarom geven we je een paar goede tips.
Verschil mannen en vrouwen onderhandelen
Mannen zijn doorgaans sterker in onderhandelen dan vrouwen. Althans zij lijken het in elk geval eerder te durven. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen heel goed kunnen onderhandelen als ze dat voor anderen doen. Dit komt omdat vrouwen doorgaans heel empathisch zijn en zich goed kunnen inleven in de ander. Het is echter anders wanneer ze voor zichzelf moeten onderhandelen. Dit kunnen vrouwen minder goed. Een vrouw wordt eerder als bitchy gezien wanneer ze vecht voor haar eigen belangen. Laat je hier echter niet door uit het veld slaan! Onderhandelen blijft belangrijk en vaak lukt het toch om meer uit het eerste voorstel te krijgen.
Onderhandelen in economisch zware tijden
Ondanks dat het nu economisch een zware tijd is voor veel bedrijven, mag je gewoon onderhandelen over bijvoorbeeld je salaris of promotie. Wanneer je het gevoel hebt dat je bent gegroeid en minder betaald krijgt dan je waard bent moet je dit aankaarten. Ook wanneer je aan het solliciteren bent voor een nieuwe functie kan je onderhandelen over het loon. Wanneer het echt niet kan door economische omstandigheden zal het bedrijf dit aangeven. Je kan dan afspreken om dit gesprek nogmaals te houden wanneer de economie weer aantrekt.
Bereid een onderhandelingsgesprek voor
Wil je met jouw werkgever onderhandelen over bijvoorbeeld je loon dan moet je dit gesprek eerst goed voorbereiden. Die voorbereiding is het halve werk. Zorg ten eerste dat je met een positieve mindset het gesprek in gaat. Wanneer je er zelf vertrouwen in hebt straal je dit ook uit. Dit heeft altijd invloed op de uitkomst. Bedenk vervolgens welke waarde jij toevoegt. In het geval van loonsverhoging kan je nadenken wat jouw expertise waard is binnen het bedrijf en wat je waard bent op de markt. Neem dit ook mee in het gesprek. Leg uit waarom jij van mening bent dat je in dit geval loonsverhoging verdient. Probeer ook vast na te denken wat de bezwaren van de ander kunnen zijn. Bedenk hoe je het beste op deze bezwaren kunt reageren. Onderhandelen is vooral een kwestie van durven en voelen dat je de onderhandeling waard bent. Succes!