“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Waar heb je recht op als de scholen weer dicht gaan?

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Iedere persconferentie is het maar weer de vraag welke maatregelen ons nu weer boven het hoofd hangen. Gaan de scholen dicht? Komt er een verlengde kerstvakantie? Stel, dat de scholen weer sluiten net als vorig jaar, waar heb je dan eigenlijk recht op? Wij leggen het een en ander uit.

School is brandhaard

Het aantal besmettingen blijft hoog. En vooral de scholen lijken brandhaarden geworden. De ene na de andere klas gaat in quarantaine omdat er meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden en ondertussen wordt er ook gesproken over het verlengen van de kerstvakantie. Hoe ga je dit nu weer rond krijgen op je werk? Er moet heel wat geregeld worden als je thuis komt te zitten met je kinderen. Maar wat zijn nou precies jouw rechten en plichten?

Vitale beroepen

Heb jij als werknemer een vitaal beroep? Dan mogen jouw kinderen naar school komen. Bekijk of de overheid jouw beroep als vitaal heeft aangeschreven en ga daarna in overleg met school. De meeste scholen hebben de opvang voor deze kinderen ondertussen goed voor elkaar. Heb jij een vitaal beroep, maar jouw partner niet? Ook dan kan je aanspraak maken op opvang op school.

Overleg met je werkgever

Als je geen vitaal beroep hebt, ga dan in gesprek met je werkgever als je in problemen komt met de planning. Ondertussen hebben de meeste werkgevers en werknemers het thuiswerken goed ingeregeld en is er in goed overleg vaak wel het een en ander mogelijk. Meestal heeft de werkgever wel begrip voor de situatie. Toch kan je er niet altijd vanuit gaan dat de werkgever jou doorbetaald als je niet op het werk kan verschijnen. In dat geval is het goed om te bekijken of er vakantiedagen opgenomen kunnen worden of dat er wellicht sprake is van onbetaald verlof. Heb het er vooral samen over, dan komen jullie vast tot een oplossing.

Recht op calamiteitenverlof

Gaat een school onverwacht dicht? Dan zorgen de eerste paar opvangdagen vaak voor hoofdbrekens. Je moet snel schakelen om je kinderen ergens anders kwijt te kunnen en soms wil dat simpelweg gewoon niet lukken. Tegenwoordig wil ook niet iedereen meer zo makkelijk op andere kinderen passen. Je kunt dan een beroep doen op calamiteitenverlof. Het is een tidelijke oplossing, maar wel een die ervoor zorgt dat je de tijd hebt om iets te regelen.

Kortdurend zorgverlof bij ziekte kind

Als jouw kind ziek wordt kun je ook een beroep doen op het kortdurend zorgverlof. Je hebt dan, afhankelijk van je uren die je maakt, maximaal recht op 10 dagen per jaar. Deze dagen worden in principe doorbetaald, maar hou er rekening mee dat sommige werkgevers hier andere afspraken over hebben en er iets minder uitbetaald kan worden.

Check je arbeidsovereenkomst en cao

Naast de hierboven genoemde tips is het handig om je arbeidsovereenkomst eens goed door te nemen en een CAO als die van toepassing is. Daar staan soms aparte bepalingen in opgenomen over bepaalde calamiteiten. Handig om te weten als je het wilt gebruiken.