“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Mag je ontslagen worden door berichten op social media?

15 mrt, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

In Nederland heeft iedereen recht op vrije meningsuiting. Steeds vaker komt het voor dat werkgevers ontslag geven naar aanleiding van berichten die werknemers op social media plaatsen. Denk hierbij aan berichten op kanalen als LinkedIn, Twitter, Facebook en Instagram. Het is een groeiend onderwerp van gesprek. Bij het plaatsen van berichten op social media moet je voorzichtig zijn. Het kan je jouw baan kosten. Mensen beseffen zich vaak niet dat je niet maar zo alles mag delen op social media en dat werkgevers dit ook kunnen zien.

Mag je ontslagen worden na het plaatsen van een bericht op Social Media?

Ook in een arbeidsrelatie heb je het recht op jouw mening te geven, maar er zijn grenzen. Als werknemer ben je verplicht om je als goed werknemer te gedragen. Jouw werkgever moet zich als goed werkgever gedragen. Er zijn 4 aspecten die een rol spelen bij de beoordeling hiervan. Deze zijn bepaald in het Herbai-arrest die door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zijn bepaald:

  • De aard van de meningsuiting;
  • De motieven van de werknemer;
  • De schade die de werkgever door de uitingen lijdt;
  • De zwaarte van de opgelegde sanctie.

Het is goed om bij het plaatsen van je berichten rekening te houden met de volgende punten.

Je ziekmelden, maar toch leuke dingen doen

Wanneer je jezelf ziek meldt bij de werkgever dan hoef je echt niet de hele dag in bed te liggen. Als je je even goed voelt en je een keer uit eten wilt met vrienden dan wordt hier door rechters niet zo zwaar aan getild. Het wordt alleen een ander verhaal wanneer je dit keer op keer doet en tevens online deelt. Je ziekteverlof is bedoeld om weer te herstellen. Hier moet je dus voorzichtig mee omgaan.

Concurrerende nevenwerkzaamheden

Het kan ook zijn dat je concurrerende werkzaamheden verricht bij een ander bedrijf en niet ziek bent. Vaak staat in arbeidsovereenkomsten vermeld dat je geen werkzaamheden mag verrichten voor een concurrerend bedrijf. Wanneer je je niet houdt aan deze afspraak dan kun je ontslagen worden en dit ontslag is dan ook terecht. Jouw werkgever kan berichten op social media inleveren bij de rechtbank. Wees hier dus ook voorzichtig mee.

Je negatief uitlaten op je pagina

Online wordt er nog weleens geklaagd over werkgevers. Over het algemeen is dit voor een rechter gen probleem als dit op kleine schaal gebeurt. Wanneer deze berichten gedeeld worden onder je vrienden en familie op je privé pagina dan is dit geen geldige reden voor ontslag. Toch adviseren wij je om deze berichten te verwijderen om negatieve gevolgen te voorkomen. Wanneer je hierdoor problemen krijgt op de werkvloer, neem dan contact met ons op om je verder te helpen. De rechtbank kijkt overigens wel naar het beleid van een werkgever omtrent Social media. Heeft de werkgever een gedragscode en zo ja, wat houdt deze dan in?

Privé of openbaar

Op social media heeft iedereen de mogelijkheid om je berichten privé of openbaar te delen. Als je niet wilt dat je werkgever meekijkt, dan kun je alleen privé berichten plaatsen. Je kunt er alleen niet vanuit gaan dat alle berichten die je privé deelt zijn toegestaan. Een werkgever kan met voldoende ander bewijs alsnog berichten vanuit privé accounts gebruiken om ontslag te geven.