Een veilige werkomgeving waarin je jezelf mag zijn is voor iedereen belangrijk, maar niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat dit mis en is er sprake van pesten, discriminatie, geweld/agressie, (seksuele) intimidatie of andere nare ervaringen. Het kan dan een opluchting om eens te praten met iemand die buiten de organisatie staat in de wetenschap dat het gesprek vertrouwelijk blijft. De voornaamste reden van verloop van medewerkers is een ongezond werkklimaat. Dit is niet wenselijk. Een vertrouwenspersoon draagt bij aan een prettige werkomgeving.

Gesprek met vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon kan helpen om te kijken wat er aan de hand is en wat je kunt doen om de situatie op werk te verbeteren. Voor bedrijven is het dan ook belangrijk om de mogelijkheid van het voeren van gesprekken met een vertrouwenspersoon onderdeel te laten zijn van de bedrijfsvoering.

Voordelen vertrouwenspersoon

Als er een vertrouwenspersoon is levert dat veel voordelen op. Vaak verkleint het tevens de kans op ongewenst gedrag. Een vertrouwenspersoon biedt steun en bekijkt tevens of er een oplossing is voor hetgeen wat gaande is. Daarnaast voorziet een vertrouwenspersoon het slachtoffer van andere opties zoals klachtenprocedures.

Is een vertrouwenspersoon wettelijk verplicht?

Een werkgever is ook verplicht om te zorgen voor zijn werknemers. Op 9 februari 2023 werd in een debat duidelijk dat de meerderheid van de tweede kamer instemt met het verplicht aanstellen van een vertrouwenspersoon. Dit is nu nog niet het geval, maar het kan zijn dat dit in de nabije toekomst verandert.

Ik wil praten met een vertrouwenspersoon

Wij werken samen met AR juridisch advies. Henk is een ervaren jurist en inmiddels ook vertrouwenspersoon. Hij kan ondernemingen en werknemers helpen bij lastige situaties. Neem contact op met AR Juridisch advies voor meer informatie.