“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wanneer mag de werkgever in jouw mailbox kijken?

12 jul, 2022 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een groot deel van ons leven speelt zich af in de digitale wereld. We mailen en appen wat af. Ook op het werk wordt verreweg de meeste communicatie via de mail gevoerd. Maar mag een werkgever zonder jouw toestemming in jouw zakelijke mailbox kijken als jij bijvoorbeeld langere tijd ziek bent of als er een conflict gaande is?

Privacy

Ook op het werk bestaat er het recht op privacy. De werkgever moet deze privacy respecteren. Ook als het gaat om de zakelijke mailbox. Toch kan het voor een werkgever wel belangrijk zijn om de mail van de werknemer toch te bekijken. Stel dat een werknemer ziek is of lange tijd op vakantie is. In dat geval mis je als bedrijf een stuk van de communicatie. Hierbij kan het gaan om mailcontact met klanten, patiënten of andere contactpersonen.

Wanneer mag de werkgever de mail controleren?

Als een werknemer langere tijd buiten beeld is en het controleren van de mail belangrijk is voor de voortgang van het werk, dan mag de werkgever zichzelf toegang verschaffen tot de mailbox van de werknemer. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de privacy. De werkgever mag dan ook alleen de mails lezen die echt noodzakelijk zijn. Is er een andere manier om het werk gewoon door te laten gaan, dan heeft dat altijd de voorkeur. Het kan slim zijn om een reglement rondom het gebruik van e-mail en internet op te stellen voor de werknemer. Hierin kan worden aangegeven in welke situaties de werkgever de mail mag bekijken. Als dit reglement bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst wordt overhandigd, dan kan hier ook geen onduidelijkheid of discussie meer over ontstaan.

Zakelijk en privé

Er zijn veel mensen die vanuit hun zakelijke mail ook wel eens privé mailtjes sturen. Ben je als werkgever genoodzaakt om in de mailbox van een werknemer te kijken, dan mogen privé-mails niet gelezen worden. De werknemer moet er vanuit kunnen gaan dat dit soort mailtjes direct gesloten worden. Gebruik jij jouw zakelijke mail ook veel privé, dan kun je misschien met de werkgever afspreken dat jij tijdens jou afwezigheid belangrijke zakelijke mails doorstuurt. Op die manier hoeft er niemand in jouw mailbox te kijken en kan dit ook geen problemen opleveren. Is dit geen optie, dan kan een vertrouwenspersoon wellicht de zakelijke van de privé mails scheiden en op die manier de privacy waarborgen.

Wat als de werkgever kwalijke zaken tegenkomt?

Het kan gebeuren dat de werkgever tijdens het lezen van de mail kwalijke zaken tegenkomt. Bijvoorbeeld mails waarin jij je negatief uitlaat over het bedrijf of bewijs van fraude. Mocht je op basis hiervan ontslag krijgen, dan heb je een goede reden om naar de rechter te stappen. Jouw privacy is immers geschonden. De rechter zal vervolgens besluiten of de werkgever de informatie op een rechtmatige manier heeft verkregen en of dit als bewijs mag dienen in de rechtszaal. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je een hogere transitievergoeding of billijke vergoeding meekrijgt van de rechter.

Heeft jouw werkgever toch in jouw mailbox zitten neuzen?

Kom je erachter dat jouw werkgever toch, zonder jouw toestemming in jouw mailbox heeft zitten neuzen? En had hij/zij hier geen goede reden voor? In dat geval kan jij de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade die jij lijdt door de inbreuk die is gemaakt op jouw privacy. Ook kan de Autoriteit Persoonsgegevens een sanctie opleggen.