“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1298 beoordelingen

Werklozen die via de UWV-website werk.nl een baan zoeken, komen vaak bedrogen uit. De website kampt met technische problemen, waardoor het koppelen van werkzoekenden aan geschikte vacatures vaak misgaat. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

UWV-site voor werkzoekenden een ramp

Omdat arbeidsbemiddelaars door het UWV worden wegbezuinigd, zijn werklozen vaker aangewezen op werk.nl in hun zoektocht naar een nieuwe baan. Op de site kunnen werkzoekenden hun cv achterlaten om vervolgens geschikte vacatures aangeboden te krijgen. Daar mankeert nogal wat aan, zeggen gebruikers en experts.

Maatschappelijk werkster als lasser

RTL Nieuws sprak tientallen gebruikers met problemen. Een maatschappelijk werkster krijgt bijvoorbeeld vacatures aangeboden als lasser of cipier. En een kassamedewerker wordt door de site geadviseerd te solliciteren naar de functie schade-expert bij een verzekeraar.

Hoogleraar: volledig ongeschikt

Hoogleraar informatiesystemen Paul de Bra (TU Eindhoven) is autoriteit als het gaat om dit soort sites. “Deze site is volledig ongeschikt om een baan mee te vinden”, zegt hij over werk.nl. Volgens De Bra kunnen werkzoekenden niet al hun opleiding en ervaring invoeren, en koppelt de site verkeerde vacatures aan cv’s van gebruikers.

UWV erkent problemen

Het [pagina:uwv UWV] erkent de problemen met het aanbieden van vacatures. “Het gaat vaak goed, maar er zijn ook behoorlijk wat mismatches”, zegt André Timmermans, directeur van UWV Werkbedrijf. “Dat moet er natuurlijk uit, daar werken we ook hard aan. We gaan het systeem in november vervangen voor een nieuw systeem, wat beter in staat is koppelingen te maken.”

Werk.nl steeds belangrijker

Werk.nl krijgt een steeds belangrijker functie in de bestrijding van werkloosheid. Het UWV moet 600 miljoen euro bezuinigen. 68 van de 130 kantoren worden in de komende twee jaar gesloten. Slechts tien procent van de werkzoekenden kan straks nog bij een arbeidsbemiddelaar terecht. Verreweg de meeste werklozen zullen via werk.nl begeleid worden. Volgens het UWV zal werk.nl de komende jaren nog veel verbeteringen ondergaan.

Bron: [link:rtl RTL Nieuws]