Door de coronacrisis werken we nog steeds zo veel mogelijk thuis. Gewoon aan je eigen eettafel, in de woonkamer of op je rommelige zolder. Zelf thuis alles regelen, geen gezellige real-life-klets tussendoor. Het brengt wat met zich mee. De kans op een burn-out is dan ook groter geworden zeggen experts.
Geen ritme meer
Burn-out expert Annita Rogier ziet dat mensen veel meer into hun werk zijn. Zeker met het thuiswerken. Ze plannen hun werk zelf in, maar daardoor ben je ook makkelijker geneigd om nog even gauw je mail mee te pakken op je vrije dag of avond. Er zit geen ritme meer in. Ook ziet ze dat er niet veel vakantie meer wordt opgenomen, doordat we nog niet overal heen konden gaan. Dit kan sneller leiden tot symptomen van een burn-out. Je hebt je rust echt nodig.
Opgeruimde omgeving? Thuis vaak niet het geval
Thuis werken we vaak in een rommelige omgeving. Letterlijk tussen het speelgoed, maar misschien ook wel met je partner om de tafel of kinderen om je heen. Dit kost extra energie tijdens je werk. Er zijn meer prikkels. Als je dit niet goed regelt, zorgt het thuiswerken voor een hogere kans op een burn-out zegt ook breinexpert Mark Tigchelaar.
Je gaat je ergeren aan van alles, want je doet heel hard je best om je werk klaar te krijgen maar hebt het gevoel dat je geen stap vooruit komt.
Toch weer naar kantoor
Er zijn een hele hoop maatregelen versoepeld. Hierdoor zijn er ook veel meer mensen weer gaan werken op kantoor of wordt dit vanuit de werkgever wel gewenst. Het terugkomen naar kantoor kan ook weer de nodige stress met zich mee brengen. We zijn het niet meer gewend om gestructureerd aan de slag te gaan. Thuis voel je je misschien vrij, deel je zelf je tijd in en pak je een pauze wanneer jou dit uitkomt. Nu komt toch de werkgever weer even bij je over de schouder kijken.
De hersenen moeten schakelen
Verlies van autonomie schijnt een veelvoorkomende oorzaak te zijn van een burn-out. Werknemers die tijdelijk uit de running zijn geweest, bijvoorbeeld horeca medewerkers, zullen echt weer even in moeten komen. Annita Rogier weet dat als je lang op vakantie gaat, dit al effect heeft op je hersenen en ze tijd nodig hebben om te schakelen als je weer begint. Laat staan als je voor een nog langere periode uit de running bent geweest.
Stress bij werkgevers
Het zijn niet alleen de werknemers die te maken hebben met extra stress. Dit geldt ook voor werkgevers. Ook zij hebben een moeilijke periode doorstaan. Financieel staan zij er misschien minder goed voor, waardoor zij nog beter hun best moeten doen om klanten binnen te halen of te behouden. Daarnaast kan het zijn dat zij moeilijke beslissingen moeten maken om bepaalde contracten niet door te laten lopen of moeten opzeggen omdat het bedrijf is zwaar weer zit. Dit zijn geen gemakkelijke besluiten.
Alleenstaande thuiswerkende heeft het zwaar
Werkonzekerheid speelt momenteel ook een grote rol. Dit zorgt voor spanning en brengt een bepaalde mentale belasting met zich mee. Vaak hebben alleenstaanden die thuiswerken het hierdoor zwaar. Tichelaar: “Je hebt misschien wel minder externe prikkels, van collega’s die om de haverklap vragen stellen bijvoorbeeld, maar vaak meer interne prikkels, uit je eigen hoofd. Er zijn grote zorgen over de gezondheid en de economie, er is ook veel heftig nieuws. Daardoor kun je gaan piekeren.”
Of het echt zo is dat weer volledig werken of op kantoor werken stress met zich meebrengt zal nog moeten blijken. Het kan links- of rechtsom gaan en iedereen zal hier ook weer anders op reageren. Het gaat sowieso weer even omschakelen zijn, omdat je in een ander ritme terecht komt dan je gewend was. De voorspelling is wel dat als er een economische crisis aankomt, dit zeker stress gaat opleveren.
Voordelen thuiswerken
Toch zijn er ook positieve kanten van het thuiswerken. We merken dat er ineens best veel thuis kan, terwijl we dat eerder misschien nooit voor ogen hadden. Daarnaast scheelt het ons een hoop tijd, want zodra je opstaat ben je op je werk. Je hoeft niet in de auto te stappen en je staat niet in de file. Voor mensen die al lichte klachten hadden van overspanning is thuiswerken misschien ook wel goed geweest. Even wat meer in je eigen omgeving zijn. Wat meer zelf kunnen bepalen hoe en wat je wanneer doet. Rogier merkt dat de introverte mensen het thuiswerken wat langer volhouden. Voor extraverte mensen is het gemis van collega’s of een fysieke leidinggevende juist de drijfveer om te presteren. Het sociale contact is daardoor minder waardoor de muren sneller op je af komen.