“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Een bezorger van een patisserie in Bilthoven weigerde een mondkapje op te doen en kreeg hierdoor een conflict met zijn werkgever. De werkgever besloot de bezorger toegang tot het werk te ontzeggen en de loonbetaling stop te zetten en werd hierin gesteund door de rechter. Nu krijgt de bezorger na een nieuwe rechtszaak ontslag, maar krijgt wel een aardige vergoeding mee.

Mondkapjesdiscussie

De bezorger werkte al sinds 2014 bij de betreffende patisserie. In oktober 2020 liet zijn werkgever al weten dat al het personeel vanaf dat moment een mondkapje moest dragen. In een Whatsapp naar al het personeel schreven zij: “Het is ff niet anders, samen pakken we het op!”. De bezorger had hier echter geen zin in. Het mondkapje hinderde hem teveel. Hij vond afstand houden voldoende. Hier ontstond een discussie over die al snel escaleerde, waarna de werkgever de bezorger de keus liet: Wil je komen werken, dan draag je een mondkapje. Wil je dat niet, dan blijf je thuis en wordt het loon stopgezet.

Veilige werkomgeving

De bezorger stapte naar de rechter, maar kwam van een koude kermis thuis. De rechter was het in dit geval eens met de werkgever. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Hierdoor kan een mondkapjesplicht worden opgelegd. Tijdens deze rechtszaak bleek ook dat de betreffende bezorger sinds 2014 te weinig loon had gekregen, doordat de cao niet op de goede manier was toegepast. Hiervoor kreeg hij een compensatie.

Verstoorde arbeidsrelatie

Na de uitspraak van de rechter bood de bezorger aan om alsnog het mondkapje op te zetten en naar het werk te komen. De werkgever is hier echter niet meer op ingegaan en ging over tot ontslag. Dit omdat er sprake was van een verstoorde arbeidsrelatie. Ook hier kwam de rechter aan te pas. De man mag inderdaad worden ontslagen, maar de rechter neemt het de werkgever wel kwalijk dat zij niet op het aanbod van de werknemer zijn ingegaan om alsnog een mondkapje te gaan dragen. Dit is verwijtbaar gedrag van de werkgever, waardoor de werknemer bovenop de transitievergoeding en het achterstallige salaris ook een billijke vergoeding meekrijgt van €3000,-. In totaal vertrekt de man met een bedrag van zo’n €30.000 euro.