“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Amicale appjes reden voor ontslag?

23 jan, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Appcontact met een leerling of met een klant, het gebeurd maar al te vaak. Maar kan dit wel zomaar? En wanneer gaat zulk contact te ver. Hierbij zijn een aantal zaken bepalend. Onlangs werd een rijinstructeur ontslagen vanwege app contact met zijn leerlingen.

Rijinstructeur heeft appcontact met leerling

Een rijinstructeur in Amstelveen is zijn baan kwijtgeraakt. De rijinstructeur had met meerdere jonge vrouwelijke leerlingen te vriendelijk contact via de app. De rijschool vond zijn gedrag onaanvaardbaar en ontsloeg de man. De rijinstructeur is het niet eens met het ontslag.

Klacht van leerling

De autorijschool ontving in 2019 een klacht van een leerling van de rijschool. De vrouw gaf aan dat de rijleraar haar meerdere keren vroeg om uit te gaan. Ook zou hij hebben gevraagd om bij haar te slapen. Deze vragen werden zowel face to face in de auto als per app gesteld. De rijschool sprak de man aan en gaf hem een schriftelijke waarschuwing. In 2021 werd de instructeur langdurig ziek en hij raakte arbeidsongeschikt. Terwijl hij ziek thuis zat ontving de rijschool wederom een klacht. Ditmaal kwam de klacht van een moeder. De instructeur zou app contact hebben gehad met zijn dochter. De man kreeg ontslag op staande voet.

Onschuldige app contact

De rijleraar stapte naar de rechter om zijn baan terug te krijgen. Hij had al langer het idee dat zijn werk van hem af wilde en nu de appjes als reden gebruikte. Daarbij gaf hij aan dat het onschuldig appcontact betrof waarin hij wat grapjes had gemaakt. Wij zien vaak in de praktijk dat men zich niet bewust is wanneer appcontact te ver gaat. Maar wanneer zijn appjes echt onschuldig en wanneer ga je de grens over of valt het zelfs onder seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag? En is het überhaupt gepast om appcontact te hebben met een leerling of in andere gevallen met een klant?!

In dit specifieke geval is onderzoek gedaan naar de inhoud van de appjes. Uit onderzoek bleek inderdaad dat er geen ongewenste toespelingen werden gedaan. Het waren gesprekken over feestjes, alcoholgebruik en andere zaken. Het blijft de vraag of dit gepast is, maar is ontslag op staande voet wel te rechtvaardigen in zo’n situatie?

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter bleek het gedeeltelijk met de rijleraar eens te zijn. Ook de kantonrechter gaf aan dat de inhoud van het contact niet passend was en geen verband hield met de rijlessen. Echter de rijinstructeur had geen seksuele toespelingen gemaakt. Daarnaast had hij al die tijd naar tevredenheid voor de rijschool gewerkt. Daarom oordeelde de kantonrechter dat ontslag op staande voet een te zware straf was. Uiteindelijk is de arbeidsovereenkomst wel ontbonden en moest de werkgever de rijleraar nog ruim vijf maanden salaris betalen.