“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Corona heeft nog steeds veel invloed op ons leven en ons werk. Het kan maar zo zijn dat je hierdoor je baan verliest. Bedrijven hebben het op financieel gebied moeilijk door corona. Sommige werkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd of complete opdrachten komen te vervallen. Als je je baan verliest moet je veel regelen. Waar moet je aan denken als jij te maken krijgt met ontslag?

Waar moet je aan denken als je ontslag krijgt door corona?

  1. Heeft jouw werkgever wel gebruik gemaakt van de NOW-regeling?
  2. Niet zomaar tekenen voor ontslag
  3. Regel een exitgesprek
  4. Ga na of je recht hebt op een transitievergoeding
  5. Bereken de vakantiedagen die je hebt opgebouwd
  6. Welke gevolgen heeft jouw ontslag op je pensioen?
  7. Let op jezelf!

1. Heeft jouw werkgever wel gebruik gemaakt van de NOW-regeling?

Wil jouw werkgever jou ontslaan omdat hij de personeelskosten niet meer kan betalen? Ga dan na of de werkgever wel gebruik heeft gemaakt van de NOW-regeling. Deze is namelijk voornamelijk bedoeld om personeel gewoon door te betalen. Heeft hij dit niet gedaan, dan moet de werkgever eerst aan het UWV uitleggen waarom dit niet is gebeurd. Doet hij dit niet, dan kan het UWV een ontslagvergunning weigeren. Heb jij het idee dat jij in die situatie zit? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

2. Niet zomaar tekenen voor ontslag

Als je ontslag krijgt met wederzijds goedvinden besluit je samen met de werkgever om jouw arbeidsovereenkomst te beëindigen. De werkgever stelt een beëindigingsovereenkomst op. Dit heet ook wel een vaststellingsovereenkomst. Teken echter nooit zo maar voor je ontslag, want je kunt je recht op je WW-uitkering hiermee verliezen.

Wij kunnen de overeenkomst gratis voor je nakijken, zodat je zeker weet dat alles goed is geregeld. Hierbij kijken we of je hiermee jouw recht op WW kunt behouden, maar bekijken we ook of je wel de ontslagvergoeding meekrijgt waar je recht op hebt en of er andere punten zijn waar je over zou kunnen onderhandelen of die anders zouden kunnen. Heb je getekend en heb je hier spijt van? Vergeet dan niet dat je bij het ontslag met wederzijds goedvinden, je altijd twee weken de tijd hebt om dit terug te draaien.

3. Regel een exitgesprek

Bij ontslag krijg je vaak een exitgesprek. Als je hier niet van hebt gehoord, vraag er dan om. Het kan je helpen in jouw zoektocht naar een volgende baan. Je kunt tijdens dit gesprek namelijk vragen om een aanbevelingsbrief. Hierin vertelt de werkgever in welke functie jij werkzaam bent geweest en hoe dit is bevallen. Bij je sollicitatie kun je deze brief dan gebruiken. Ook geeft het jou de kans om op een goede manier afscheid te nemen van je oude werkgever.

4. Ga na of je recht hebt op een transitievergoeding

In de meeste gevallen heb je bij ontslag recht op een transitievergoeding (financiële vergoeding). Sinds januari 2020 heb je zelfs recht op deze vergoeding vanaf de eerste dag dat je werkt. Ook als je een tijdelijk contract hebt, dat niet wordt verlengd heb je er recht op. Ben je op staande voet ontslagen of neem je zelf ontslag, dan vervalt het recht op de vergoeding. Zorg dat je altijd krijgt waar je recht op hebt! Wij helpen je daar graag bij!

5. Bereken de vakantiedagen die je hebt opgebouwd

Als je werkt, heb je vakantiedagen. Op je eindafrekening die je krijgt na het ontslag moet staan hoeveel vakantiedagen je nog over hebt. Bij ontslag heb je recht op de uitbetaling van deze dagen. Je zou ze ook kunnen opnemen tijdens de opzegtermijn. Overleg met je werkgever wat mogelijk is, en wat voor jou goed uit komt. Denk eraan dat ook dit iets is waar je over kan onderhandelen als jullie met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. Zo kan je bekijken of het mogelijk is om vrijgesteld te worden van werk met behoud van loon. Op die manier hoef jij jouw vrije dagen niet op te nemen en kan je ze gewoon laten uitbetalen.

6. Kijk goed na wat jouw ontslag betekent voor je pensioen

Als je ontslag hebt gekregen stopt jouw opbouw van je pensioen. Het opgebouwde pensioen blijft staan. Je ontvangt een overzicht van je werkgever wat je hebt opgebouwd. Kom je door het ontslag in WW terecht, dan bouw je ook geen pensioen op. Neem eens contact op met je pensioenfonds om te kijken wat dit voor jou betekent. Krijg je op latere leeftijd ontslag, dan is het ook mogelijk om te onderhandelen over het pensioengat dat ontstaat. Onze juridische medewerkers kunnen je hier alles over vertellen en zijn bereikbaar op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).

7. Let op jezelf!

Let ook op je eigen welzijn. Het ontslag kan rauw op je dak vallen. Probeer met een positief gevoel naar de toekomst te kijken. Ontslag brengt namelijk ook weer nieuwe kansen met zich mee. Wie weet wat er op je pad komt. Het is goed om wel even stil te staan bij je ontslag. Je kunt spreken van rouwen om ontslag. Neem hier de tijd voor, maar probeer het leven weer op te pakken en niet in de emotionele mood te blijven hangen.

Ook op financieel gebied is het belangrijk om alles goed in de gaten te houden. Hierboven wat zakelijke tips om te regelen. Je komt wellicht in een financieel gat terecht doordat je inkomen omlaag gaat. Maar je moet je vaste lasten natuurlijk nog wel betalen. Stel een financieel plan op waardoor je grip krijgt op je geld. Je kunt zo maatregelen nemen om deze periode te overbruggen. Wellicht kan je partner misschien wat meer werken, of heb je nog een spaarpotje die je kunt gebruiken. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!

Hulp nodig bij ontslag?

Krijg je te maken met ontslag, dan weet je misschien niet zo goed wat je moet doen. Das ook niet zo gek , want dit is iets waar je gelukkig niet dagelijks mee te maken krijgt. Heb jij vragen, wil je jouw vaststellingsovereenkomst laten controleren of heb je bijvoorbeeld hulp nodig bij de onderhandelingen? Neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen je graag en geven je gratis advies waar je mee verder kan. Je kan ons bereiken op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.