“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Loon opschorten of stopzetten: wat is het verschil?

11 jul, 2022 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Voor de uitbetaling van jouw loon ben je afhankelijk van de werkgever. Hiermee heeft de werkgever ook direct een machtsmiddel in handen. Zo kan hij/zij in bepaalde situaties besluiten om jouw loon op te schorten of stop te zetten. Wanneer mag dat en wat is het verschil tussen die twee?

Wanneer mag een werkgever het loon opschorten?

De werkgever mag jouw loon opschorten als jij je ziek hebt gemeld, maar de werkgever niet kan controleren of je ook daadwerkelijk ziek bent. Dit is het geval als jij bijvoorbeeld besluit om niet naar de afspraak met de bedrijfsarts te gaan. Kom je niet opdagen op deze afspraak, dan is er niemand die kan bevestigen dat jij ziek bent en kan de werkgever gebruik maken van dit pressiemiddel en jouw loon opschorten. Voor hij/zij dit doet moet je wel eerst een waarschuwing krijgen. Je krijgt nog een kans om je bij de bedrijfsarts te melden. Doe je dat niet, dan weet je wat de consequenties zijn.

Het opschorten van het loon is een tijdelijke maatregel. Tot jij doet wat de werkgever van je vraagt, ontvang je geen loon. Zodra je wel actief gaat meewerken krijg je jouw volledige loon weer uitbetaald. Jouw loon is dus eigenlijk tijdelijk bevroren.

Wanneer mag een werkgever het loon stopzetten?

Bij stopzetten ligt dit anders. Wordt jouw loon stopgezet, dan heb je hier geen recht meer op en krijg je dit ook niet met terugwerkende kracht alsnog uitbetaald. Uiteindelijk ben je jouw loon in de periode dat het loon is stopgezet dus helemaal kwijt. Best een zware straf. Een werkgever mag dit dan ook niet zomaar doen. Het stopzetten van het loon mag alleen als:

  1. De werknemer zijn/haar ziekte met opzet heeft veroorzaakt
  2. Een werknemer bij indiensttreding onjuiste informatie heeft verstrekt en bij voorbaat al wist dat hij/zij de functie niet zou kunnen uitoefenen
  3. De werknemer zijn genezing vertraagt of belemmert door bijvoorbeeld niet naar een dokter te gaan of niet mee te werken aan de re-integratie
  4. Passende arbeid geweigerd wordt
  5. Hij/zij niet luistert naar de voorschriften van de bedrijfsarts, de werkgever of een deskundige
  6. De werknemer niet wil meewerken aan het Plan van Aanpak.

Uiteindelijk komt het er eigenlijk op neer dat een werknemer wel mee moet werken aan de re-integratie en dit proces niet moet dwarsbomen. Is hier wel sprake van, dan is dit een goede reden om het loon stop te zetten tot de werknemer wel besluit mee te werken.  Ook hierbij is het belangrijk dat je als werknemer eerst een waarschuwing krijgt, zodat je weet wat er op het spel staat.

Loon opschorten of stopzetten: een groot verschil!

Er is dus een groot verschil tussen het opschorten en het stopzetten van het loon. Bij opschorten krijg je uiteindelijk gewoon je geld met terugwerkende kracht uitbetaald op het moment dat je doet wat je moet doen. Bij het stopzetten van het loon ben je het echt kwijt.

Let er wel goed op dat een werkgever de juiste benaming gebruikt. Veel werkgevers willen opschorten en stopzetten nogal eens door elkaar halen. Wil jouw werkgever jouw loon stopzetten, maar gebruikt hij het woord opschorten, dan kun je alsnog aanspraak maken op jouw achterstallige loon!

Hulp nodig?

Op het moment dat er sprake is van het opschorten of stopzetten van het loon is er vaak al een conflict aan de gang. Heb jij hulp nodig bij de situatie op jouw werk of ben je alleen op zoek naar wat advies? Onze juridisch medewerkers staan voor je klaar. Neem gerust contact op via 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).