“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Een vrouw kwam in dienst bij een aanbieder van juridische diensten. Zij werd vervolgens uitgeleend aan het UWV. Toen zij zich ziek moest melden en niet meer bij het UWV aanwezig kon zijn werd dit door de werkgever gezien als ontslag. De vrouw stapte naar de rechter en kreeg een schadevergoeding van 15.000 euro toegewezen.

Het verhaal

De vrouw kwam in januari 2017 in dienst als secretaresse. Zij werd als secretaresse uitgeleend aan het UWV. Dit werd gezien als een project. De afspraak was dat het contract van mevrouw zou eindigen als het project zou zijn afgerond. In april wordt mevrouw ziek. Rond 20 april meldt zij zich ziek bij het UWV. Vervolgens ontvangt zij van het UWV een mail, waarin haar wordt gevraagd om langs te komen om ‘af te ronden en over te dragen’. Mevrouw bevestigd vervolgens dat ze er zal zijn, alleen dat zij niet hele dagen aanwezig kan zijn i.v.m. haar gezondheid.

Beëindiging project

De werkgever ziet dit als beëindiging van het UWV-project en dus als einde contract. De vrouw gaat de ziektewet in, maar laat het er niet bij zitten. Zij is het er niet mee eens dat het project is beëindigd en dat zou betekenen dat haar contract ook nog gewoon doorloopt. Zij besluit naar de rechter te stappen. De rechter stelt mevrouw in het gelijk. In de communicatie met het UWV wordt nergens aangegeven dat het project ten einde is.

Billijke vergoeding

De vrouw voelt zich ernstig benadeeld door de werkgever en eist een vergoeding van 15.000 euro. De rechter gaat hier in mee. Voor een billijke vergoeding moet er sprake zijn van ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid van de werkgever. De kantonrechter is het met mevrouw eens dat daar in deze zaak sprake van is. Zij wordt dan ook in het gelijk gesteld en zal 15.000 euro ontvangen van de werkgever. Daarnaast draait de werkgever op voor alle proceskosten.

Regels

Hieruit blijkt maar weer dat een werkgever zich wel aan bepaalde regels moet houden als het gaat om ontslag. Heb jij twijfels of het in jou situatie wel helemaal goed is gegaan? Neem dan gerust even contact met ons op.