“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

De VVD is van mening dat Nederlandse werklozen een baan als vakkenvuller aangeboden moeten krijgen. Als zij dit weigeren dan moeten ze worden gekort op hun uitkering.

Poolse vulploegen

De VVD komt met dit plan nadat uit onderzoek is gebleken dat veel supermarkten ’s nachts worden bijgevuld door Poolse vulploegen. De Poolse vakkenvullers beginnen na sluitingstijd en gaan vaak in de nacht door met werken. De Poolse medewerkers worden ingezet, omdat supermarkten last hebben van de krapte op de arbeidsmarkt. Het is voor hen lastig om genoeg jongeren te krijgen voor de vulploegen.

Taalbarrière van medewerkers

Om dit probleem op te lossen zijn de supermarkten aangewezen op personeel via uitzendbureaus. Zij werken veel met Polen. Zij werken alleen na sluitingstijd vanwege de taalbarrière. Poolse werknemers kunnen overdag geen klanten te woord staan. Daarnaast is het soms ook gewoon praktischer om het vakkenvullen ’s nachts te laten gebeuren.

Nederlandse werklozen

De VVD vindt het te gek voor worden dat de supermarkten genoodzaakt zijn om buitenlandse werknemers in te schakelen, terwijl er in Nederland nog tienduizenden werklozen zijn. De VVD wil dat werkzoekenden door de overheid worden gewezen op deze vacatures. En als ze het werk weigeren, worden ze gekort op hun uitkering. Er gebeurt in hun ogen nu te weinig om werkzoekenden actief naar dit soort werk te begeleiden.