Tijdens ziekte moet de werkgever je de eerste twee jaar doorbetalen. Ook moet de hij voldoende inspanningen leveren om je goed te laten re-integreren. Dit kost een werkgever veel tijd en geld terwijl hij niet (behalve als het bedrijf failliet gaat) van jou af kan. Het komt dan ook regelmatig voor dat een werkgever in deze situatie een vaststellingsovereenkomst (VSO), ook wel ontslag met wederzijds goedvinden, aanbiedt. Je krijgt een mooie vergoeding mee, het lijkt allemaal goed en je wil best je handtekening zetten. Maar is het wel verstandig om te tekenen als je ziek bent? Wij leggen je graag de haken, ogen en addertjes onder het gras uit.
De eerste 2 jaar ziekte
Als je langdurig ziek bent dan komen daar vaak veel emoties en problemen bij kijken. Dat je niet kunt werken komt daar nog eens bovenop. Het kan dan een goede oplossing lijken om uit dienst te gaan. Maar als je nog geen twee jaar ziek bent, is het over het algemeen niet verstandig om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Dit geldt zeker als je nog niet voldoende hersteld bent om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Als je toch akkoord gaat dan ga je ziek uit dienst. In dat geval loopt jouw uitkering gevaar!
Voorwaarde voor de WW-uitkering is dat je beschikbaar bent voor werk. Daarnaast zal het UWV onderzoeken of je niet verwijtbaar werkloos bent. Als blijkt dat je een vaststellingsovereenkomst hebt getekend terwijl je ziek bent en je had kunnen weten dat je niet voor jouw laatste werkdag hersteld bent, word je gezien als verwijtbaar werkloos. Ook een Ziektewet uitkering kan dan worden geweigerd. De werkgever had jou namelijk twee jaar door moeten betalen. Kortom: je hebt dan geen recht op een uitkering van het UWV. In dat geval kom je zonder inkomen te zitten.
Voldoende hersteld?
Als je verwacht wel voldoende hersteld te zijn en zonder problemen bij een andere werkgever aan de slag te kunnen gaan, kun je ervoor kiezen akkoord te gaan met het ontslag. Besef je echter wel dat dit altijd een risico is. Ook moet in alle gevallen jouw vaststellingsovereenkomst aan bepaalde voorwaarden voldoen. Laat je daarom altijd adviseren door één van onze specialisten.
Na 2 jaar ziekte
Als je twee jaar ziek bent eindigt het ontslagverbod wegens ziekte. De werkgever mag jou dan ontslaan. Dit kan hij doen met een ontslagvergunning van het UWV of hij kan jou een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Vaak wordt gekozen voor die laatste optie.
Niet tekenen vóór beslissing WIA-aanvraag
Wacht altijd met tekenen tot de beslissing van het UWV over jouw WIA uitkering. Het kan namelijk zijn dat het UWV vaststelt dat de werkgever onvoldoende inspanningen heeft verricht om jou te laten re-integreren. In dat geval kan aan de werkgever een loonsanctie worden opgelegd. Dit kan betekenen dat de werkgever jou een jaar langer moet doorbetalen. Ben je voor de beslissing al akkoord gegaan met een vaststellingsovereenkomst? Dan loop je het risico dat je geen uitkering krijgt.
Als de WIA is goedgekeurd, kun je akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst. Uiteraard geldt wel weer dat deze moet voldoen aan de voorwaarden. En het blijft belangrijk dat je krijgt waar je recht op hebt en alles is afgesproken wat afgesproken moet worden.
Loop geen risico: laat jouw vaststellingsovereenkomst altijd juridisch controleren!
Akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst als je ziek bent brengt, zoals duidelijk mag zijn, de nodige risico’s met zich mee. Laat daarom altijd jouw vaststellingsovereenkomst controleren door één van onze juristen om deze risico’s uit te sluiten. Wij controleren of jouw vaststellingsovereenkomst juridisch juist is, adviseren je en onderhandelen zo nodig met jouw werkgever. Wij zitten op werkdagen van 09.00 – 17.15 voor je klaar. Je kunt ons bellen op 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).