Wanneer je een opgeruimd bureau hebt op kantoor, kom je over als een slimmere en ijverigere werknemer. Met een bureau wat netjes is wek je meer vertrouwen bij je collega’s en heb je een grotere kans op promotie. Dit zegt opruimgoeroe Marie Kondo. Vele kennen haar vast van haar beroemde opvouwtechnieken. Ze heeft nu samen met Scott Soneshein een pleidooi geschreven voor een opgeruimde werkplek. Samen brachten ze het boek uit: Opgeruimd! Op het werk,

Onderzoek

In het boek bespreken ze een Amerikaans onderzoek. In dit onderzoek werden 95 mannelijke en 156 vrouwelijke studenten gevraagd om foto’s van werkplekken van faculteitsmedewerkers te beoordelen. De rommelige bureaus gaven de studenten een negatief beeld over de professor waartoe het bureau behoorde. Had de professor een net bureau met een plant en een poster aan de muur dan gaf dat een goed beeld. Planten en muurposters gaven de studenten juist een goed gevoel over de kennis en vaardigheden van de docent.

Waarom meer succes

Marie Kondo legt uit waarom een opgeruimd bureau leidt tot meer succes. Wanneer je collega’s jou als een slimme werknemer zien, geeft jou dat meer zelfrespect en dat verhoogt je motivatie. Je gaat harder werken om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. En dit leidt weer tot meer succes en meer kans op promotie.

Andere resultaten

Andere onderzoekers hebben weer andere resultaten. De universiteit van Minnasota zegt juist dat rommelige bureaus wijzen op meer creativiteit. En creatieve mensen hebben vaak vernieuwende plannen en originele denkwijzen. Marie Kondo ontkent dit niet, maar vraagt zich af of je gelukkiger wordt door troep op je bureau. Ook blijft zij bij haar standpunt dat het je niet productiever maakt.