“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Flink verschil in stagevergoedingen

25 sep, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Stages zijn belangrijk en vaak een verplicht deel van de studie. Door mee te werken bij een bedrijf leren studenten hoe het werk in de praktijk is. De student krijgt hier vaak een vergoeding voor. In Nederland lopen de stagevergoedingen flink uiteen. Waar de ene student een bedrag van 650 euro aan stagevergoeding ontvangt, krijgt de ander helemaal niets voor een stage. In 2022 heeft 44 procent van de studenten zelfs helemaal geen stagevergoeding ontvangen.

Alle studenten een vergoeding

De studentenvakbond LSVb en belangenorganisatie ISO vinden dat alle studenten die stage lopen, een vergoeding zouden moeten krijgen. De belangenorganisatie ISO pleit samen met Probeer de Bond en CNV Jongeren voor een verplichte stagevergoeding. Als je fulltime stageloopt, houd je weinig tijd over voor een bijbaan. Met een bijbaan verdien je gemiddeld 500 euro per maand. ISO-voorzitter Demi Janssen zou graag een stagevergoeding van rond dit bedrag zien.

Stagevergoeding niet verplicht

In Nederland zijn werkgevers niet verplicht een stagevergoeding te geven. Hierdoor verschilt de hoogte van de vergoeding vaak. En stage is in de eerste plaats bedoeld om te leren, niet om te werken. Daarbij vraagt een stage vaak veel begeleiding. Dit kost tijd en geld. Wat een reële stagevergoeding is, is volledig afhankelijk van de inhoud en duur van de stage. Om deze redenen is werkgeversvereniging AWVN het niet eens met een verplichte stagevergoeding.

Onkostenvergoeding, geen loon

De stagevergoedingen stegen vorig jaar redelijk mee met de inflatie. De gemiddelde stagevergoeding steeg met zo’n drie procent ten opzichte van de gemiddelde cao-lonen van 3,8 procent. Toch is een stagevergoeding geen loon, je kan het zien als een soort onkostenvergoeding. Een stagiair mag dan ook niet het werk van een vaste kracht uitvoeren. Het is een leertraject, waarbij de stage ook echt in het teken moet staan van het leerproces. Toch vinden veel studenten dat ze recht hebben op een vergoeding. In de praktijk doen ze redelijk wat werk. Plus het motiveert toch net dat beetje extra.