“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vanaf 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van start. vanaf dat moment wordt het voor werkgevers makkelijker om 50-plussers die al langere tijd in dienst zijn te ontslaan. Door de nieuwe regeling wordt het ontslag namelijk een stuk goedkoper. Wachten met ontslag tot na 1 januari kan werkgevers tienduizenden euro’s schelen.

Transitievergoeding

Een belangrijke wijziging die de WAB met zich meebrengt is de manier waarop de hoogte van de transitievergoeding wordt berekend. Op dit moment krijg je voor ieder dienstjaar dat je bij je werkgever hebt gewerkt 1/3 maandsalaris. Ben je langer dan 10 jaar in dienst, dan krijg je over die extra jaren 1/2 maandsalaris. Deze verhoging voor langere dienstverbanden komt te vervallen. Straks krijg je voor ieder dienstjaar 1/3 maandsalaris. Hoe lang je in dienst bent maakt daarbij niet uit.

50-plussers

Daarnaast is er op dit moment een aparte regeling voor 50-plussers. Werknemers van 50 jaar of ouder, die tien jaar of langer in dienst zijn en werken bij een bedrijf met meer dan 25 personeelsleden, kunnen een hogere transitievergoeding mee krijgen. Deze regeling komt echter vanaf 1 januari te vervallen.

Goedkoper

Doordat deze twee voordelen voor 50-plussers wegvallen, wordt het voor werkgevers ineens een stuk goedkoper om hen te ontslaan. Natuurlijk moet er nog steeds een transitievergoeding worden betaald, maar deze zal na 1 januari aanzienlijk lager zijn. De kans is dan ook groot dat er de komende maanden (en zeker in december) maar weinig 50-plussers ontslagen zullen worden. Deze ontslagzaken zullen vooruitgeschoven worden tot 2020.