De  meest voorkomende redenen voor ziekmeldingen kunnen in de loop der tijd variëren. Tijdens corona meldde men zich al ziek om een snotneus. Echter zijn er door de jaren heen enkele algemene oorzaken die vaak leiden tot ziekteverzuim in Nederland. De meest voorkomende redenen zijn:

  1. Griep en verkoudheid: Respiratoire aandoeningen zoals griep en verkoudheid zijn veel voorkomende oorzaken van kortdurend ziekteverzuim in Nederland, vooral tijdens het griepseizoen. De piek hiervan zit in de herfst en winter.
  2. Psychische gezondheid: Psychische aandoeningen zoals stress, depressie en angst kunnen leiden tot langdurig ziekteverzuim. De aandacht voor geestelijke gezondheid op de werkplek is de afgelopen jaren toegenomen. Veel werkgevers bieden preventieve maatregelen aan zoals tijd voor sport, flexibel werken, psychische ondersteuning via werk etc. Ook lijkt er minder een stigma te zitten op psychische klachten. Werknemers praten er gemakkelijker over. Het zal interessant zijn te onderzoeken of men dit nu ook vaker als reden durft te geven.
  3. Musculoskeletale aandoeningen:Rugklachten, spier- en gewrichtsproblemen zijn ook veelvoorkomende redenen voor ziekteverzuim, vooral bij beroepen die fysiek veeleisend zijn.
  4. Burn-out: Burn-out, vaak geassocieerd met overmatige werkstress en emotionele uitputting, kan leiden tot langdurig verzuim van het werk.
  5. Chronische ziekten: Mensen met chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten of auto-immuunziekten, kunnen regelmatig ziekteverlof nodig hebben.
  6. Zwangerschap en bevalling: Zwangerschap gerelateerde aandoeningen en de bevalling zelf kunnen leiden tot tijdelijk ziekteverlof voor zwangere werknemers. Soms moeten zij eerder met verlof omdat het werk te zwaar wordt. Ook vrouwen die in verwachting zijn van een meerling nemen eerder ziekteverlof op. Voor hun wordt de zwangerschap in een eerder stadium zwaarder.
  7. Ongevallen en verwondingen: Werkgerelateerde ongevallen en verwondingen kunnen leiden tot ziekteverzuim, vooral in sectoren met verhoogde risico’s, zoals de bouw of de industrie.
  8. Infectieziekten: Afhankelijk van de omstandigheden kunnen infectieziekten zoals COVID-19 of andere besmettelijke ziekten leiden tot ziekteverzuim, vooral als werknemers in quarantaine moeten blijven.

Het is belangrijk op te merken dat de redenen voor ziekmeldingen kunnen variëren afhankelijk van de sector, de leeftijdsgroep van werknemers en andere demografische factoren. Werkgevers in Nederland hebben doorgaans verantwoordelijkheden ten aanzien van de gezondheid en het welzijn van hun werknemers, en er zijn beleidsmaatregelen en programma’s om ziekteverzuim te beheren en te verminderen.

Druk vanuit werkgever

Helaas ervaren werknemers soms druk vanuit de werkgever om weer zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Het is eigenlijk heel simpel, ziek is ziek. Laat je niet onder druk zetten. Dreigt jouw werkgever met ontslag als je jezelf niet beter meldt? Neem dan contact op met ons. Juridische stappen kunnen in dit geval slim zijn. Je mag namelijk niet ontslagen worden als je ziek bent!