Verzekeringsartsen van het UWV luiden de noodklok. Zij geven aan dat te weinig mensen opnieuw worden gekeurd. Hierdoor zitten er nu ongeveer 150.000 mensen thuis met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, die daar eigenlijk geen recht op hebben.

Jaren niet gekeurd

Vakbond van verzekeringsartsen, Novag, geeft aan dat het merendeel van de arbeidsongeschikten jarenlang (soms wel 10 jaar lang) niet wordt herkeurd nadat zij (deels) zijn afgekeurd. Omdat er van uitgegaan mag worden dat veel mensen tussentijd herstellen, krijgen velen dus ten onrechte een uitkering.

Weer aan het werk

In totaal krijgen 800.000 mensen in Nederland een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit jaar zal het UWV zo’n 32.000 herkeuringen uitvoeren. Volgens verzekeringsarts en voorzitter van de Novag Wim van Pelt zijn dit er veel te weinig. “Het kan heel goed gebeuren dat iemand eenmalig onder het mes moet en na een half jaar revalideren weer arbeidsfit is”, aldus Van Pelt. Het lijkt erop dat een vijfde van de arbeidsongeschikten eigenlijk weer aan het werk kan.