“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ik wil op vakantie naar een oranje gebied. Mag mijn baas mij ontslaan?

9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

De zomervakantie komt al snel dichterbij en natuurlijk willen we heel graag met zijn allen op vakantie naar het buitenland. Toch is het aantal landen waar we heen kunnen nog steeds beperkt en kan dit natuurlijk ook ieder moment weer veranderen. Een hoop onzekerheid. Maar hoe zit het nou met je werk als je door jouw vakantie toch in de problemen komt?

Quarantaineplicht

Springt het land van jouw keuze ineens weer op oranje of kies je er bewust voor om naar een land met code oranje op vakantie te gaan, dan heeft dat zo zijn gevolgen. Het dringende advies is, na je vakantie 10 dagen in quarantaine te gaan. Je kunt je voorstellen dat dit voor je baas niet handig is. Maar hoe zit dat dan? Moet je hier je eigen vakantiedagen voor inleveren? Of kan het misschien wel voor ontslag zorgen?

Mag mijn baas mij verbieden om te gaan?

Je hebt altijd toestemming nodig van je baas om vakantie op te nemen. Maar arbeidsrechtadvocate mevrouw Wiarda stelt: “Het is lastig om te verbieden. Een werkgever zou het kunnen verbieden als die voorziet dat mensen niet op tijd terug zijn en er dan problemen met bijvoorbeeld het rooster ontstaan. Maar de meningen zijn daarover verdeeld. Je kan als werkgever een negatief advies geven. In de praktijk komen mensen er onderling natuurlijk bijna altijd uit.”

Je hoeft niet te vertellen waar je naar toe op vakantie gaat. Dit gaat je werkgever niets aan. Het is privé en ben je dus niet verplicht te melden. In de praktijk gaat dit natuurlijk vaak anders. Je hebt het er met je collega’s over waar je naar toe gaat. De werkgever moet wel een veilige werkplek waarborgen. Dus voor je collega’s is het misschien wel handig om te weten waar je naar toe gaat. “Dat kan soms schuren,” vindt Wiarda. “Het is denk ik goed om van beiden kanten transparant te zijn en duidelijke afspraken te maken.”

Mag mijn baas mij ontslaan?

Dan de vraag waar dit artikel mee begint, kan mijn baas mij ontslaan als ik toch op vakantie ga in een oranje gebied? Het antwoord is een beetje complex. Ga jij bewust naar een oranje land op vakantie, waardoor je weet dat je langere tijd niet op het werk zal zijn, dan kan dit problemen opleveren. Arbeidsrechtadvocaat Wijnand Blom let uit: “Het uitgangspunt is dat het risico voor de werknemer is. Als je bijvoorbeeld kan thuiswerken dan kun je die quarantaineplicht natuurlijk makkelijk overbruggen. Maar wil je naar een hoger risicogebied dan kan een werkgeer wel afdwingen dat je daar je eigen vakantiedagen voor moet gebruiken.”

Wiarda vindt: “Als je naar een oranje land op vakantie gaat, dan moet die quarantaine in je vakantieperiode passen. Of het nou verplicht is of niet. Doe je dat niet, dan hoeft de werkgever niet te betalen. Dat was al zo, en met die nieuwe quarantaineplicht geldt dat nog sterker.” En dat niet betalen betekent dus dat je geen salaris ontvangt.

En ja, in het ergste geval kan je werkgever je zelfs ontslaan. “Er is recent nog een zaak voor de rechter geweest,” meldt Wiarda. “Iemand wilde naar Polen, maar de werkgever wilde dat niet vanwege de risico’s. Die man ging toch, en heeft nu geen baan meer. De rechter ging daar in mee. Al speelden daar ook andere factoren, moet ik zeggen. Maar onder omstandigheden kan afreizen naar oranje gebied tegen de wens van de werkgever in genoeg zijn voor een ontslag.”

Denk dus goed na wat je wil met je vakantie. Overleg met je werkgever, vaak kom je er samen wel uit.