“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

11 miljoen dagen verzuim door werkstress

11 nov, 2019 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Steeds meer mensen hebben last van stress op het werk. Er moet steeds sneller en efficiënter gewerkt worden en het draait steeds meer om prestaties. Doordat de werkdruk voor veel mensen steeds hoger wordt, zijn er ook steeds meer mensen die hierdoor last hebben van burn-outklachten. Het aantal werknemers dat te maken heeft met dit soort klachten is ondertussen gestegen tot maar liefst 1,3 miljoen. Onafhankelijk onderzoeksbureau TNO deed onderzoek naar dit onderwerp en kwam tot een schokkende conclusie. Jaarlijks verzuimen werknemers in totaal 11 miljoen dagen door werkstress.

Kosten

Al dit verzuim kost werkgevers veel geld. In totaal kost het huidige verzuim de werkgevers ondertussen 2,8 miljard euro. Dit is 300 miljoen meer dan in 2017. Het toenemen van de werkstress heeft dus ook flinke economische gevolgen. Zo zijn de werk-gerelateerde gezondheidskosten ondertussen gestegen naar 8,7 miljard euro. Hiervan is 4,7 miljard euro het gevolg van mentale en psychische gezondheidsrisico’s.

Jonge mensen

Vooral jonge mensen tussen de 25 en 34 jaar zijn vatbaar voor burn-outklachten. In totaal gaat het om 17,3 procent van alle werknemers in Nederland. De meeste klachten komen voor bij werknemers in het onderwijs, de ict-sector, de zakelijke dienstverlening en de industrie. Bij een derde van de ziekmeldingen wordt werkdruk of stress als reden opgegeven. De aanleiding hiervoor zit vaak in hoge taakeisen, weinig zelfstandigheid en ongewenst gedrag van klanten, patiënten of leerlingen.

Werk en privé

Door de verhoogde werkdruk gaan werk en privé ook steeds meer door elkaar lopen. Door de komst van de smartphone en e-mail zijn we allemaal constant bereikbaar en wordt er steeds vaker ook thuis nog aandacht geschonken aan het werk. Dit terwijl het juist heel belangrijk is om dit thuis los te laten. Tel daar kinderen, huishouden en een druk sociaal leven bij op en het is bijna wachten op een burn-out.

Werkstress aanpakken

Het hoge ziekteverzuim door werkstress is alleen aan te pakken door de werkstress van twee kanten te lijf te gaan. Ten eerste moet de werkdruk op het werk worden verlaagd. Ten tweede moet er ook aan de kant van de werknemer iets gebeuren om de veerkracht en de belastbaarheid te vergroten.