“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Je bent ziek tijdens jouw vakantie, wat nu?

02 jul, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De zomervakantie komt eraan. Een populaire vakantie, veel mensen gaan op vakantie en de bezetting op werk is vaak een stuk minder. In Nederland heb je wettelijk recht op vakantie dagen. Tijdens deze dagen wordt jouw loon doorbetaald. Maar soms heb je de pech dat je ziek wordt in je vakantie. Je kan daardoor niet weg of je ligt enkel op bed en kan niet van je vakantie genieten. Zonde van je dagen die je hebt opgenomen. Hoe zit dit wettelijk? We maken onderscheid uit ziek worden voor je weg gaat, tijdens je vakantie of als je ziek gemeld staat voor lange tijd.

Je staat al ziek gemeld, mag je vakantie opnemen?

Het antwoord is in beginsel ja! Echter zijn er een aantal kanttekeningen. De bedrijfsarts moet er ook mee instemmen en er moeten geen medische bezwaren zijn. De dagen die je vrij pakt gaan wel van je vakantiesaldo af. Je hebt tijdens deze dagen recht op 100% loon vergoeding.

Je wordt ziek tijdens de vakantie, wat nu?

Je bent lekker aan het genieten van je vakantie en je wordt ziek. Wat nu? Het is belangrijk dit direct bij je werkgever te melden. In elk geval binnen 24 uur. Jouw vakantiedagen worden dan vanaf de dag dat je je ziek meldt omgezet in “ziektedagen”. Je krijgt dan jouw vakantiedagen weer terug. Voor bovenwettelijke vakantiedagen gebeurd dit enkel als dit van te voren zo is afgesproken. Zodra je ziek gemeld staat moet je wel bereikbaar zijn voor je werkgever. Geef het telefoonnummer en adres van je vakantie accommodatie op. Je hoeft namelijk niet naar huis te gaan, je mag herstellen op jouw vakantie adres. De enige uitzondering hierop is als je enkel thuis een behandeling kan krijgen. Dan wordt wel verwacht dat je naar huis vertrekt. Dit komt enkel in uitzonderlijke gevallen voor. Je werkgever mag je bellen om te vragen hoe het nu gaat. Ook mag je werkgever om een verklaring van een arts vragen. Hierin hoeft niet te staan wat je mankeert. Het moet wel een officiële verklaring van een arts zijn waarin staat dat je inderdaad ziek bent en rust moet nemen en eventueel ook de verwachte ziekteduur. Dit mag een werkgever ook opvragen wanneer je in het buitenland op vakantie bent. Hou hier rekening mee!

Stel je bent zo ziek dat je niet terug kan reizen?

Stel je bent nog steeds zo ziek dat je niet terug kan reizen naar huis. Je moet eigenlijk weer beginnen met werk, maar dit is niet mogelijk. Meldt dit z.s.m. aan je werkgever. Daarnaast is het belangrijk dat je bewijs levert dat je op basis van medische gronden niet kan terugreizen naar Nederland.

Wees duidelijk

Tijdens de vakantie krijgen wij vaak vragen over dit onderwerp. Wij adviseren werkgevers altijd om hun werknemers hierover te informeren. Dit voorkomt een hoop discussie.