“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

5 Tips voor het opbouwen van een goed pensioen

08 jun, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Pensioen, alleen iets voor ouderen? Mooi niet! Want als jij over misschien een paar, of misschien wel pas over 30 jaar met pensioen gaat, is het wel zo fijn als je daadwerkelijk iets hebt opgebouwd.Misschien is het nog even een ver van je bed show. Toch weet je stiekem best dat je het vroeg of laat nodig zal hebben. Wist je dat het hebben van een goed pensioen helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is?

Daarom met dit artikel een reminder om je toch met je gedachten bij dit onderwerp te brengen. Want ongeacht of het een onderwerp is wat nu voor jou aan de orde is, of dat het iets is voor de verre toekomst: het is superbelangrijk nu al bij jouw pensioen stil te staan. Daarom geven we je 5 tips voor het opbouwen van een goed pensioen:

Tips opbouwen goed pensioen

 1. Pensioenleeftijd berekenen en pensioenopbouw bekijken
  We worden steeds ouder. De pensioengerechtigde leeftijd schuift steeds verder op. Wanneer jij AOW krijgt is afhankelijk van jouw geboortedatum. Je kunt alvast jouw geschatte pensioenleeftijd berekenen op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) (https://www.svb.nl/nl/aow/wat-is-aow/wat-is-aow) . Zo kun je alvast berekenen hoe lang het duurt voordat je met pensioen kunt gaan en hoeveel tijd je nog hebt op dit op te bouwen en eventueel aan te vullen. Je kunt via Mijnpensioenoverzicht.nl bekijken hoeveel AOW en hoeveel pensioen je hebt opgebouwd.
 2. Begin op tijd met nacenken over de toekomst
  Denk alvast na over jouw wensen voor later. Lekker een beetje dromen en over jouw oude dag fantaseren. Heerlijk al die vrije tijd, maar wat ga je ermee doen? Droom je ervan om een cruise maken langs de Caraïben of vermaak jij je tegen die tijd in jouw eigen moestuin. Wil je eerder stoppen met werken of ben je een bezige bij die het liefst een leven lang doorwerkt? Denk goed na over hoe jij jouw latere leven voor je ziet en bedenk wat je daarvoor nodig hebt. Maak vervolgens een financieel plan om jouw pensioendroom uit te laten komen.
 3. Uitgaven inventariseren
  Maak eens een lijstje met wat je maandelijks uitgeeft. Bedenk vervolgens welke uitgaven er weg zullen vallen als je met pensioen gaat en welke uitgaven er eventueel bijkomen. Heb je een koopwoning, dan zullen de uitgaven voor jouw hypotheek wegvallen als deze is afgelost. Maak je nu kosten voor woon-werk verkeer, dan zullen deze ook wegvallen. Ben je op dit moment gezond en fit en heb je geen aanvullende verzekeringen? Ouderdom komt met gebreken, dus tegen de tijd dat je met pensioen gaat stijgen jouw zorgkosten ongetwijfeld. Als je geen interesse hebt in die prachtige spetterende klassieker met dat heerlijke geluid van de draaiende motor, dan is dit een tip om alvast over na te denken: los eerder jouw hypotheek af. De overwaarde kun je later gebruiken als oudedagsvoorziening.
 4. Pensioengat vullen
  Het kan zijn dat je even geen of minder pensioen opbouwt. Dan heb je een pensioengat. Gelukkig kun je dit gat zelf vullen. Dit kan bijvoorbeeld door een lijfrentepolis of door banksparen. Als jij een aantoonbaar pensioentekort hebt dan is de premie ook nog eens aftrekbaar. Hou er wel rekening mee dat de uitkering die jij straks gaat ontvangen wel hoger kan worden belast. Het is verstandig een onafhankelijke pensioenadviseur te raadplegen voor advies.

 5. Door blijven werken
  Steeds meer mensen maken de keuze om langer door te werken. Natuurlijk hoef je op die leeftijd helemaal geen 40-urige werkweek te maken. Doorwerken kan prima in deeltijd. Als je door blijft werken bouw je extra pensioen op. Ga stapsgewijs en geleidelijk minder werken. Je voorkomt daarmee ook nog eens dat je in een gat valt als je uiteindelijk met pensioen valt. Voor jouw AOW heeft langer doorwerken geen gevolgen. Als je na je AOW-leeftijd doorwerkt betaal je geen AOW-premie meer.

Hopelijk ben je geëinspireerd om jouw pensioen onder de loep te nemen! Zo weet je of je jouw toekomstdroom kunt realiseren!