Bedrijven die indirect werken met onderbetaalde werknemers, kunnen hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Dit is een van de maatregelen uit de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) die minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door deze maatregel kunnen opdrachtgevers, bijvoorbeeld verladers, zich niet meer verschuilen achter onderaannemers die werknemers uitbuiten.

Schijnconstructies onderbetaling

Opdrachtgevers proberen in veel gevallen te besparen op loonkosten door het toepassen van schijnconstructies. Dit doen zij bijvoorbeeld door lagere premies in het buitenland af te dragen of door ‘kosten’ van het salaris af te trekken. Het zijn vooral werknemers uit Oost-Europa in de bouw, transport, logistiek en tuinbouw die worden onderbetaald.

Oneerlijke concurrentie

Door deze vorm van onderbetaling zijn dit soort werknemers voor de opdrachtgevers een stuk goedkoper en verdringen zij Nederlandse werknemers van de arbeidsmarkt. Deze vorm van oneerlijke concurrentie wordt door deze nieuwe wet ook direct aangepakt. De rechtspositie van werknemers wordt verbeterd en daarnaast voorkomt de overheid hiermee dat zij belastingen en sociale premies mislopen.