“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

ABU wil werklozen aan een baan helpen

26 jun, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1294 beoordelingen

Uitzendkoepel ABU wil komende twee jaar duizenden langdurig werklozen aan een baan helpen. De prognose is dat er de komende twee jaar 318.000 banen bijkomen. Het streven van ABU is dat 20 procent van deze banen worden opgevuld door langdurig werklozen.

Gemeenten

De ABU is een organisatie van opleidingskoepel NRTO,sociale werkplaatsen Cedris en OVAL, de brancheorganisatie voor duurzame inzetbaarheid. Hun streven is om zoveel mogelijk langdurig werklozen aan een baan te hepen. Het eerste wat zij gaan doen om dit voor elkaar te krijgen is het benaderen van gemeente. De ABU wil de kaartenbakken van gemeenten en het UWV goed doorspitten, inzichtelijk maken en de profielen van werklozen actualiseren. Op dit moment zijn de langdurig werklozen niet genoeg in beeld. De informatie van gemeenten en het UWV is vaak niet actueel. Als je dit kunt oplossen heb je een veel duidelijker beeld van de mensen die thuiszitten en wat ze kunnen.

Werkfit

Matching is een ander belangrijk punt. Om mensen aantrekkelijk te maken voor de arbeidsmarkt moeten ze werkfit worden. Zij kunnen worden om- en bijgeschoold, zodat ze aan de vraag van werkgevers voldoen. Op die manier komen mensen veel sneller aan een baan. De aantrekkende economie zal daar ongetwijfeld ook bij helpen.

Loket

Jurriën Koops, directeur van de ABU, zou graag zien dat gemeenten een loket krijgen waar alle gegevens van langdurig werklozen, statushouders en mensen met een arbeidsbeperking worden verzameld. Alleen op die manier kun je overzicht houden en kun je ook gaan inventariseren welke mensen bijvoorbeeld scholing nodig hebben om aan de slag te kunnen. Door dit te centraliseren voorkom je ook dat bedrijven en instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Werken moet lonen

Daarnaast is het belangrijk dat werken ook moet lonen. Het komt nu nog vaak voor iemand in de bijstand er fors op inlevert als hij/zij gaat werken door bijvoorbeeld het wegvallen van toeslagen of de kosten van kinderopvang. Hier zal de overheid ook wellicht een rol in kunnen spelen.