“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Allebei parttime werken voordeligst

12 jun, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud) komt met een opmerkelijk bericht. Voor veel mensen blijkt het financieel het voordeligst te zijn als allebei de partner deeltijd zouden werken in plaats van alleen degene met het laagste inkomen.

Rekentool

Het Nibud lanceerde samen met vrouwenkenniscentrum WOMEN Inc. een online rekentool, waarmee mensen gemakkelijk kunnen berekenen wat het het scheelt om een dag meer of minder te gaan werken. Vooral bij stellen met kinderen is dit een belangrijk gegeven.

Aannames

De keuzes die stellen met kinderen maken voor de verdeling van werk en zorg worden vaak grotendeels gebaseerd op aannames. Er wordt vaak ten onrechte uitgegaan van de aanname dat het het meest voordelig is als degene met het hoogste inkomen blijft werken. Hierdoor is het vaak de vrouw die uren inlevert. Toch kunnen stellen er ook op vooruit gaan als beide partners parttime gaan werken. Dit heeft alles te maken met de belastingen. Het parttime werken heeft namelijk effect op de algemene heffingskorting en de inkomensafhankelijk combinatiekorting die de minstverdienende partner krijgt.