RSI-klachten (Repetitive Strain Injury) worden vaak geassocieerd met het gebruik van de computer en dus met kantoorbanen. Toch komt deze aandoening ook veel voor in andere vakgebieden.

RSI is een aandoening waar veel mensen mee te maken hebben. Ongeveer een kwart van de werkende Nederlanders heeft last van RSI-gerelateerde klachten. Hiervan komen nek- en schouderklachten het vaakst voor, samen met arm- en polsklachten.

RSI in kantoorbanen

Mensen met kantoorbanen hebben de meeste klachten. Maar ook kappers en slagers hebben te kampen met RSI. “Bij kappers komt dit door het precieze werk dat zij doen, terwijl bij slagers de klachten voornamelijk ontstaan door de kracht die zij moeten gebruiken bij hun werk. Daarnaast hebben vrouwen vaker klachten dan mannen. Dit waarschijnlijk omdat zij vaker werkzaam zijn in beroepen waar zij te maken hebben met herhalende belasting”, zo zegt Sandra Oudshoff, voorzitter van de RSI-vereniging.

RSI bij jongeren

Niet alleen volwassenen hebben klachten. Ook steeds meer jongeren krijgen te maken met RSI gerelateerde klachten. De tablet-nek is hier een goed voorbeeld van. “We hebben kinderen gevraagd naar lichamelijk klachten. Zestig procent van de kinderen geeft aan pijnklachten te ervaren”, zo zegt Oudshoff. Net als volwassenen zitten kinderen ook op school een groot deel van de tijd voor een beeldscherm. Dit kan in het ergste geval voor blijvende schade zorgen.

Juiste behandeling

De juiste behandeling kan een hoop ellende voorkomen. “Hoe langer de klachten bestaan, hoe lastiger het is om er van af te komen. Een oefentherapeut of fysiotherapeut kan hier goed bij helpen. Een goede houding op het werk kan een hoop klachten voorkomen. Als je veel achter een bureau zit moet je ervoor zorgen dat het beeldscherm hoog genoeg staat, zodat het hoofd recht op de nek en de romp staat. De knieën zouden eigenlijk in een hoek van negentig graden moeten staan. Ook moet je goed voor je muis en toetsenbord zitten.