Thuiswerken wordt steeds populairder. Voor veel werkzoekenden is thuiswerken één van de belangrijkste secondaire arbeidsvoorwaarden. Toch blijkt dat als mensen eenmaal de kans krijgen vanuit huis te werken, zij bang zijn om als minder harde werker te worden gezien. Dit blijkt uit een onderzoek van Plycom.
Productiviteit
De meeste respondenten (98 procent) zijn het ermee eens dat een plaatsonafhankelijke manier van werken de productiviteit verhoogt. Dit voornamelijk doordat mensen zelf de werkplek kunnen kiezen, waar zij het meest productief zijn.
Bang minder hard te werken
Toch blijkt uit het onderzoek dat 66 procent van de werknemers bang is om te worden gezien als minder harde werker als zij thuis werken. Men is vooral bang voor commentaar van collega’s. Om dit te veranderen is een verandering in houding en in bedrijfscultuur nodig. Door persoonlijke prestaties van een werknemer te meten op basis van resultaten in plaatst van op het aantal gewerkte uren, kun je er zeker van zijn dat al snel duidelijk wordt dat aanwezigheid op de werkvloer niet gelijk staat aan een goede werkhouding.
Thuiswerken makkelijker maken
Door steeds betere technologie kunnen de verschillen tussen thuiswerkers en werknemers op kantoor steeds kleiner worden. Met de juiste samenwerkingstechnologieën kunnen teams gewoon samenwerken en hebben medewerkers de toegang tot dezelfde middelen als wanneer zij op kantoor zouden zijn. Een ontwikkeling die erg belangrijk is nu steeds meer werknemers op zoek zijn naar een betere balans tussen werk en privé.
Geld inleveren
Dat thuiswerken bij werknemers toch een belangrijk punt is blijkt uit een ander onderzoek. In dit geval een onderzoek van Hays. Hieruit bleek dat 51 procent van de respondenten bereid is om tot 10 procent salaris in te leveren om de mogelijkheid te krijgen thuis te werken. Een kleine minderheid (14%) is zelfs bereid om tot 20 procent minder uitbetaald te krijgen als zij zo nu en dan thuis mogen werken.