“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Een werkzoekende die zijn naam op een lijst zet, krijgt een baan bij internetbedrijf MamaLoes. Een CV of motivatiebrief is niet nodig. Op de eerste dag, maandag 25 maart, stonden vlak voor openingstijd al de eerste geïnteresseerden voor de deur, vertelt directeur Loes de Volder. Een man die niet aan de bak komt vanwege zijn leeftijd, een vrouw die niet goed Nederlands spreekt en een vrouw die te weinig uur werkt en wil uitbreiden. ,,Het is spannend moet ik zeggen, want je weet niet wie je krijgt, maar je gaat ze wel aannemen.”

Amerikaans concept

Het internetbedrijf MamaLoes verkoopt babyartikelen. Het is het allereerste bedrijf in Nederland dat op deze manier werknemers werft. Iedereen die zich aanmeldt krijgt werk. Je kon jezelf aanmelden door je naam op een lijst te zetten. Dit wordt ook wel ‘open hiring’ genoemd. Het concept komt uit Amerika. De oprichter van Greyston Bakery, dat brownies bakt voor luchtvaartmaatschappij en supermarktketen, heeft het concept van open hiring bedacht uit idealisme. De bakkerij helpt mensen aan werk die anders maar moeilijk aan de bak komen. De slogan luidt dan ook: ‘we nemen geen mensen aan om brownies te bakken, we bakken brownies om mensen aan te kunnen nemen’.

Gemotiveerde werknemers

MamaLoes bood mensen geregeld al een baan als ze niet de benodigde papieren hebben. Maar open hiring gaat een stap verder. De Volder spreekt uit ervaring dat je super gemotiveerde werknemers ervoor terugkrijgt als je ze een kans biedt. Jos Verhoeven, directeur van maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation, kwam een paar jaar geleden met Greyston in contact. De Amerikaanse koekfabriek wil zich vestigen in Europa. Het bedrijf zocht mensen die hun manier van werven wilden overnemen. Verhoeven koppelde MamaLoes en Greyston aan elkaar. MamaLoes is het eerste bedrijf dat deze proef aandurft. Het heeft ook voordelen voor de werkgever. Op deze manier spreek je mensen aan die anders niet zouden reageren. Financieel is het ook interessant. Je hebt namelijk geen wervingskosten.

Invulling

Bij MamaLoes hebben is er werk voor 80 uur. Dit gaan ze invullen met meerdere mensen. Per kandidaat wordt bekeken hoeveel uur past. Net als bij Greyston geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Valt er iemand tussentijds uit, dan is de eerstvolgende op de lijst aan de beurt.
De inwerkperiode verloopt zoals bij elke andere werknemer. Tegen het minimumloon ontvangen zij een halfjaar contract met flexibele uren. MamaLoes begeleidt de deelnemers. Daarnaast is via de Start Foundation een zogenoemde ‘life coach’ aangesteld voor mensen die kampen met problemen. Dat er zonder ruchtbaarheid al op de eerste dag acht mensen voor het middaguur langs waren geweest, stemt De Volder positief. ,,Ik heb alleen maar gemotiveerde mensen gezien.”