“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken ziet het aantal betaalde banen steeds verder afnemen. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst voor veel mensen geen betaald werk meer zal zijn.

Technologische ontwikkeling

Door de ontwikkelingen op technologisch gebied kan de meeste arbeid straks door robots of machines worden verricht. Het is aan de overheid om ervoor te zorgen dat de mensen die hierdoor aan de zijlijn komen te staan wel een inkomen blijven ontvangen. Op welke manier hij dit wil opvangen is nog niet duidelijk.

Veranderingen

Als veel mensen straks geen werk meer hebben zal dit ook betekenen dat het belastingstelsel hierop aangepast moet worden. Daarnaast zullen sectoren als het onderwijs hier ook op aangepast moeten worden, om op die manier te voorkomen dat er teveel mensen zonder werk komen te zitten.

Kansen

De robotisering van Nederland biedt ook zo zijn kansen. Werk dat nu in lagelonenlanden wordt gedaan kan weer teruggehaald worden naar Nederland. Nederland moet daarom een broedplaats voor nieuwe technologische ideeen worden.