“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Bedrijfsvoering in gevaar door personeelstekort

05 feb, 2019 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Dat er een flink tekort is aan personeel is bekend. Toch zijn er een aantal sectoren waarvoor het tekort nu echt nijpend begint te worden. Het personeelstekort is zo groot dat de voortgang en de bedrijfsvoering in gevaar komen.

Energiebranche

Het klimaat houdt zowel de politiek als de burgers flink bezig. We doen er met met zijn allen alles aan om het milieu zoveel mogelijk te ontlasten. Hierdoor is er veel vraag naar bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Alleen zijn er op dit moment niet genoeg technische mensen om aan de vraag te voldoen. Dit heeft voor bedrijven in deze branche gevolgen voor de bedrijfsvoering, maar is daarnaast ook een gevaar voor het klimaatakkoord. Om het probleem op te lossen wordt steeds meer gebruik gemaakt van buitenlandse technici. Zo worden bijvoorbeeld asielzoekers met een verblijfsvergunning omgeschoold.

Busbedrijven

Menig busbedrijf kampt met een tekort aan chauffeurs. Hierdoor wil het nogal eens gebeuren dat bussen uitvallen of dat busbedrijven met een aangepaste dienstregeling werken. Dit kan nogal wat gevolgen hebben. Busbedrijven hebben namelijk afspraken met de gemeente dat zij het busvervoer regelen. Als zij zich niet aan deze afspraak houden en er dus mensen voor niets bij de haltes staan, dan kan dit een flinke boete opleveren. Vervoerder Connexxion kreeg in Noord-Holland onlangs al een boete van 50.000 euro voor het schenden van de afspraken.

Metaalsector

In de metaalsector is al langere tijd sprake van een personeelstekort. In 63 procent van de gevallen bedreigt dit tekort zelfs de continuïteit van de onderneming. Er zijn te weinig schoolverlaters die voor de metaalsector kiezen. Daarnaast sluit de opleiding niet altijd even goed aan bij de praktijk. In deze sector zijn er per jaar maar liefst 25.000 vacatures te vervullen. Op dit moment zegt 6 op de 10 ondernemingen dit niet zonder arbeidsmigranten te kunnen. Het gevolg van het tekort is dat de levertijden lang zijn, werk blijft liggen en de werkdruk hoog is.

Horeca

Sommige restaurants of café’s zijn door de personeelstekorten genoodzaakt de deuren te sluiten. Momenteel kent de branche zo’n 30.000 vacatures.

Zorg

De tekorten in de zorg zijn al lange tijd erg groot. Er zijn wachtlijsten en de werkdruk is erg hoog. Een goed voorbeeld zijn de problemen in de kraamzorg. Het is ondertussen zo ver gekomen dat gezinnen zelfs kraamhulp moeten delen, als er al hulp komt. Op dit moment zijn er ongeveer 9.000 kraamhulpen, terwijl er eigenlijk 11.000 nodig zijn om jaarlijks alle 170.000 baby’s te verzorgen. De vooruitzichten zijn ook niet best. 1 op de 5 kraamverzorgenden overweegt het vak binnen 5 jaar te verlagen.

Onderwijs

Wordt de juf of meester ziek, dan kan het maar zo zijn dat je kind naar huis wordt gestuurd. Vervangers zijn er niet. Vooral in de randstad is het erg. Hier overwegen sommige scholen zelfs om een vierdaagse schoolweek in te voeren om het probleem het hoofd te bieden.