Begin dit jaar hield zeven procent van de bedrijven personeel in dienst voor wie geen of te weinig werk is. Dat blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ontslaan van overtollig personeel is duur, slecht voor de werknemers die achterblijven en bovendien ongewenst met het oog op de vergrijzing.
Bedrijven laten overtollig personeel vervangende werkzaamheden uitvoeren en zetten de deeltijd-WW in om werknemers te behouden. Dat is goedkoper dan hen ontslaan. Want dan moet de werkgever een gouden handdruk, ofwel ontslagvergoeding, meegeven aan het personeel. Bedrijven wachten liever tot de economie weer aantrekt en ze de overtollige werknemers weer volop kunnen inzetten.
Het klinkt tegenstrijdig, maar wanneer mensen hun ontslag krijgen is dat demotiverend voor de collega’s die wel hun baan behouden. Die laatste groep verliest de band met het bedrijf waardoor hun motivatie en productiviteit afneemt. Bovendien zijn zij bang om in een volgende ronde alsnog hun ontslag te krijgen.
Verder is de vergrijzing ook reden om overtollige werknemers te behouden. Het aantal mensen dat met pensioen gaat, neemt elk jaar toe. Doordat de beroepsbevolking krimpt wordt het in de toekomst lastiger en duurder om nieuw personeel te vinden.