“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ben jij het slachtoffer van bossing?

08 mei, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Bossing betekent eigenlijk kort gezegd pesterijen van je baas. Laat jou baas je alle rotklusjes opknappen? Maakt hij je zwart bij collega’s of plant hij vergaderingen in als jij er niet bent? Dan ben je misschien wel het slachtoffer van bossing.

Bedreiging

Als je kijkt naar mensen die slachtoffer worden van bossing blijkt het vaak te gaan om succesvolle, productieve medewerkers die de organisatie eigenlijk niet kan missen. Bossing ontstaat dan ook vaak als de baas iemand als een bedreiging ziet. Misschien is deze persoon in zijn/haar ogen wel té goed in zijn werk of hebben ze gevoelige informatie over de baas. Door het pestgedrag hoopt de baas dat de betreffende medewerker uiteindelijk wel weg zal gaan.

Goedkoop

Tijdens de crisis kregen veel mensen te maken met bossing. Dit had toen meer een financiële reden. Werkgevers probeerden op die manier goedkoop van mensen af te komen. Als iemand zelf ontslag neemt en een andere baan gaat zoeken hoef je als werkgever geen transitievergoeding meer te betalen. Toch heeft bossing vaak een averechts effect. De meeste medewerkers die hiermee te maken krijgen komen uiteindelijk terecht in een burn-out en komen thuis te zitten. Dit zorgt alleen maar voor meer kosten voor het bedrijf.

Stoornis

Gelukkig maakt niet iedere baas zich schuldig aan bossing. Meestal gaat het hierbij om mensen die al de één of andere persoonlijkheidsstoornis hebben. Zo is er uit onderzoek gebleken dat er onder managers veel psychopaten zitten. Daarnaast zijn sommige leidinggevenden gewoon gek op macht en laten dan ook graag zien dat zij de baas zijn.

Vormen van bossing

Er zijn verschillende vormen van bossing.

  1. Sociaal isoleren: hiervan is sprake als een werknemer wordt genegeerd. Je wordt alleen in een kamertje gezet en ze lunchen zonder jou.
  2. Werken zo vervelend mogelijk maken: je baas kan veel doen om je dwars te zitten. Hij kan je bijvoorbeeld alleen de rotklusjes laten doen, belangrijke informatie niet doorgeven, bestanden wissen en meer van dit soort vervelende streken.
  3. Bespotten: maakt de baas regelmatig opmerkingen over je uiterlijk, je gedrag, afkomst of seksuele voorkeur, dan is er sprake van bespotten.
  4. Roddelen: een andere slimme manier om collega’s tegen je op te zetten is het verspreiden van geruchten. Een smeuïge roddel verspreid zich al snel door het hele bedrijf en kan je reputatie behoorlijk schaden.
  5. Dreigementen: een baas kan behoorlijk dreigen. De meest voorkomende bedreiging is dreigen met ontslag. Onder dreigen valt ook het houden van veel functioneringsgesprekken en altijd negatief zijn over het werk wat wel goed is gedaan.
  6. Geweld: geloof het of niet, maar soms gaat het zo ver dat er sprake is van geweld. Mensen worden opgesloten of krijgen een duw.
  7. Seksuele intimidatie: uit de #metoo discussie bleek wel dat seksuele intimidatie veel vaker voorkomt dan we denken. Dit kan met gebaren, foute mails, vreemde opmerkingen of fysiek.

Herken je een van deze punten, dan kan het zijn dat er sprake is van bossing. Heb je hier advies over nodig? Neem dan gerust even contact met ons op.