“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meer dan de helft van de cao’s in Nederland is verlopen zonder dat er een nieuw akkoord is bereikt, zo blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. In de eerste drie maanden van dit jaar werden ”slechts” 38 cao’s afgesloten. Normaal worden er zo’n 100 cao’s afgesloten aan het begin van het jaar. De looneis van 3 procent van de FNV blijkt telkens het probleem. De onderhandelingen over die cao’s zijn lastig. Het kabinet wil bezuinigen en de vakbonden zetten in op loonsverhoging.

CAO’s en AWVN

De vakbonden willen als het ware een voorschot op iets dat er nog niet is, zegt een woordvoeder van het AWVN. Sterke en concurrerende bedrijven zijn nodig om de economie weer op gang te brengen. Als de economie op gang is, volgt een toename van de werkgelegenheid en een loonsverhoging. Er zal eerst wat verdiend moeten worden voordat het uitgegeven kan worden.

CAO’s en FNV

De FNV wil niet wachten op een economische vooruitgang. Volgens de FNV leveren werknemers al jaren in. Nu de economie aantrekt, mag daar een kleine verbetering van de koopkracht tegenover staan. De looneis van drie procent ligt een klein beetje boven de inflatie van vorig jaar. Als werknemers hierdoor meer gaan uitgeven, stimuleert dat de economie.