“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Coke tijdens personeelsuitje geen reden voor ontslag

26 feb, 2019 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Tijdens een personeelsuitje besloot een medewerker van Accent om aan de cocaïne te gaan. Ook bood zij de drugs aan, aan een collega. Toen de werkgever dit ontdekte volgde er meteen ontslag. Maar wat blijkt… het ontslag is onterecht. De werkgever moet haar 7000 euro betalen.

Ontslag op staande voet

Samen met haar 25 collega’s waren zij met hun personeelsuitje een weekendje weg. De vrouw bood één andere collega cocaïne aan. Deze ging in op het aanbod en kreeg een officiële waarschuwing. De werkgever stuurde de vrouw op zondag weg. De volgende dag werd zij op staande voet ontslagen.

Te ver

Volgens de rechter ging de werkgever hiermee een stap te ver. De rechter geeft aan dat de actie van de vrouw “weliswaar ongewenst was en misschien zelfs strafbaar, maar niet maatschappelijk zeldzaam”. Daarnaast gebruikte de vrouw de drug buiten werktijd. Tijdens het werk is dit nooit gebeurd. De werkgever kwam nog met het argument dat het cocaïnegebruik de reputatie van het bedrijf zou beschadigen, maar ook hier kan de rechter zich niet in vinden.

Conclusie: De werkgever moet de vrouw 3100 euro aan achterstallig loon betalen. Daarnaast nog een ontslagvergoeding van 3000 euro en 700 euro aan juridische kosten.