“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1338 beoordelingen

Veel mensen combineren een baan in loondienst met werk als zelfstandige. De reden hiervoor heeft meestal meer te maken met afwisseling en persoonlijke ontwikkeling dan met financiën.

Tweede baan

In 2016 waren er 600.000 Nederlanders met een tweede baan naast hun hoofdbaan. Hiervan combineerden 230.000 mensen hun werk als werknemer in loondienst met werk als zelfstandige zonder personeel.

Ontwikkeling of financiën

Van al deze mensen in loondienst en daarnaast werkzaamheden als zzp’er geeft ruim 47 procent aan dit voornamelijk te doen voor de persoonlijke ontwikkeling. 37 procent gaat het om de financiën. Zij geven aan dat zij het geld nodig hebben om rond te komen of dat zij op deze manier werken voor iets extra’s. Soms houden mensen ook een baan in loondienst aan om de zekerheid te hebben van een vast inkomen naast het starten van een eigen onderneming.

Vrouwen en cultuursector

De meeste mensen met gecombineerde banen zijn te vinden in de cultuur-, sport- en recreatiesector. 13 procent van de werknemers in deze sector hield er een tweede baan op na. Daarnaast zijn mensen met een tweede baan meestal vrouwen, jongeren en hoger opgeleiden.