“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Combineren banen veroorzaakt belemmeringen

22 mrt, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Het combineren van meerdere banen veroorzaakt belemmeringen voor zowel de werkgever als werknemer. Dat geeft hoogleraar Jaap Pauwe aan. De afgelopen jaren combineren werknemers steeds vaker banen.

Belemmeringen werknemer

Een werknemer die meerdere banen heeft maakt vaak teveel uur. Indien de werknemer ziek wordt werken de bedrijfsartsen vaak niet goed samen. Ook doen andere problemen zich voor zoals beperktere reiskosten en het is lastiger om met zo’n werknemer afspraken te maken.

Belemmeringen werkgever

Voor een werkgever is het ook niet altijd voordelig. Het is lastiger om een werknemer met twee banen flexibel in te zetten. Vaak heb je als werkgever geen inzage in de werktijden bij de andere werkgever. En ben je afhankelijk van overleg met de werknemer wanneer iets wel en niet kan. Ook gaat er meer tijd zitten in administratieve handelingen.

Reden

De reden om banen te combineren zijn vrij divers. Werknemers houden van de afwisseling, willen meer verdienen of doen op die manier ervaring op voor hun eigen onderneming. Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet afgelopen jaren een lichte stijging in het aantal werknemers wat hiervoor kiest. Het betreft vaak jonge hoog opgeleide werknemers.