“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Onlangs werd bekend dat minister Wouter Koolmees het arbeidsrecht opnieuw ingrijpend wil gaan veranderen. Zijn plannen zouden er voor moeten zorgen dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om werknemers een vast contract aan te bieden. Alle maatregelen vind je hier op een rijtje. De Raad van State heeft nogal wat commentaar op de plannen. Volgens hen gaan de nieuwe maatregelen niet ver genoeg om de problemen ook daadwerkelijk aan te pakken.

Wet arbeidsmarkt in Balans

Onlangs presenteerde Koolmees de nieuwe Wet arbeidsmarkt in Balans. Dit allemaal bedoeld om het aantal flexwerkers terug te dringen en ervoor te zorgen dat meer mensen een vast contract krijgen. De Raad van State boog zich over de plannen en komen tot de conclusie dat met het voorstel de belangrijkste verschillen tussen vast en flex blijven bestaan. Zij noemen het plan “weinig kansrijk om daadwerkelijk een nieuwe balans op de arbeidsmarkt tot stand te brengen”. De minister moet dus terug naar de tekentafel.

Niet ver genoeg

Volgens de Raad van State gaan de plannen van Koolmees niet ver genoeg. Zij vragen zich af of een verlenging van de proeftijd en de maatregelen rondom payrolling enig effect zullen hebben. Er ontbreekt een harde ondergrens aan bescherming voor werknemers, waarschuwt de Raad. Zolang die ondergrens er niet is, blijft het risico bestaan dat werknemers met een zwakke positie de dupe zijn van goedkope arbeid.