Een conflict met je werkgever kan voor een groot dilemma zorgen. Je hebt een leuke baan, gezellige collega’s en een goed salaris. Maar met de werkgever kun je niet goed door een deur. Er zijn telkens conflicten. Wat doe je dan? Ontslag nemen? Of ga je proberen er iets van te maken?
Slechts 19% tevreden over werkgever
Uit onderzoek is gebleken dat slechts 19 procent van de ondervraagde werknemers tevreden is met zijn werkgever. Ruim 30 procent vindt de sfeer op het werk beter zodra de werkgever niet aanwezig is.
Conflicten met je werkgever en ontslag nemen
Het is niet aan de raden om ontslag te nemen als de situatie niet de houden is. Consequenties zijn dan dat je geen baan meer hebt, een nieuwe baan lastig is om te vinden en dat je geen uitkering ontvangt (je hebt immers zelf ontslag genomen). Ga daarom proberen om er wat van te maken. Zorg dat jij je werk goed. Geef je werkgever geen aanleiding om kritiek te geven.
Slachtofferrol
Reageer niet impulsief. Zie de conflicten die je hebt met je werkgever als een zakelijk iets en kruip niet in de slachtofferrol. Bedenk een strategie om dit probleem aan te pakken. Leg dit ook vast. Noteer zelfs het kleinste incident. Laat zien dat je sterk in je schoenen staat tijdens een conflict. Probeer elke dag een praatje aan te gaan met collega’s, zo raak je niet geïsoleerd. In het bijzijn van collega’s zal de werkgever geen conflicten met je aangaan.
Dossier opgebouwd
Zodra je een dossier hebt opgebouwd, neem dan pas je collega’s in vertrouwen. Pas als je denkt dat je meer dan voldoende hebt om je werkgever te bestrijden, ga dan openlijk de strijd aan. Maar houd er dan toch nog rekening mee dat je zelf zult moeten vertrekken. Maar dat kan dan via een beëindigingsovereenkomst. Hierdoor kom je in principe niet in de problemen met je uitkering.
Juridisch advies nodig?
Mocht je vragen hebben over het zelf ontslag nemen of wat u het beste kunt doen en bepaalde situaties, neem dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of bel 088-6002800 (gebruikelijke belkosten).