“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Uit verschillende onderzoeken uit China en Amerika blijkt dat de airco een grote rol kan spelen in het verspreiden van het coronavirus. De airco kan ‘coronadruppeltjes’ oppikken en zo heel wat verder verspreiden dan de 1,5 meter waar we nu rekening mee houden. Kan de airco op kantoor de bron zijn van coronabesmettingen?

Verspreiding

Bij Chinese onderzoekers ging een belletje rinkelen toen er in een restaurant meerdere mensen besmet raakten, doordat één bezoeker corona had. Dit terwijl de tafeltjes toch echt op voldoende afstand van elkaar stonden. Zij besloten dit te gaan onderzoeken en kwamen tot de conclusie dat de besmettingen waren veroorzaakt door de luchtstroom die werd veroorzaakt door een airco in het restaurant. De luchtstroom had de aërosoldruppeltjes van de besmette vrouw opgepikt en deze meegenomen naar de tafels verderop. De onderzoekers kwam dan ook tot de conclusie dat het verstandiger is om de tafeltjes in een restaurant nog verder uit elkaar te zetten en de ventilatie te verbeteren.

3D-simulatie

Amerikaanse onderzoekers besloten een 3D-simulatie te maken van deze situatie. Uit deze simulatie, die werd gemaakt door de universiteit van Oregon, bleek iemand die niest in een afgesloten ruimte met airco vier andere mensen te besmetten. Was er geen airco, maar stond er een raam open? Dan werden er maar twee mensen besmet.

Geen paniek

Toch is er volgens Nederlandse virologen geen reden tot paniek. “Wij gaan ervan uit dat dit geen belangrijke manier van overdracht van het virus is”, vertelt viroloog Steven van Gucht. “De voornaamste verspreiding van het coronavirus blijft gebeuren via grote druppels die niet verder dan één meter worden uitgestoten of via de handen.”

Angst voor besmetting overbodig

Edelhart Kempeneers, bedrijfsarts en medisch directeur bij het Belgische sociaal secretariaat Attentia , sluit zich hierbij aan. “Op het werk is geen permanente aanwezigheid en wie ziek en besmettelijk is, mag sowieso niet op het werk verschijnen. De angst voor bestemming op het werk door de airco is dus overbodig”, aldus Kempeneers.

Ventileren

Toch kan het geen kwaad om wat praktische richtlijnen in acht te nemen. Zo is het verstandig om meer en beter te ventileren. Zet wat vaker de ramen open. “Is er op het werk geen mechanisch ventilatiesysteem? Maak dan actief gebruik van open ramen. Ventilatie via open ramen is dan de enige manier om de luchtverversing te verhogen. Veel meer dan normaal, zelfs wanneer dit enig thermisch ongemak veroorzaakt. Men kan de ramen telkens zo’n 15 minuten voor het betreden van de ruimte openen. Ook in gebouwen met mechanische ventilatie kan het geen kwaad de ramen te openen om de ventilatie verder op te voeren”, zo zegt Europese koepelorganisatie van fabrikanten van verwarming, ventilatie en airconditioning (REHVA).