“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Diefstal meest voorkomende reden voor ontslag op staande voet

08 sep, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

De afgelopen twaalf maanden werden er heel wat werknemers op staande voet ontslagen. Ontslag op staande voet mag niet zomaar. Een werkgever moet hier een goede reden voor hebben. De reden die we de afgelopen maanden veel zien terug komen was diefstal.

Diefstal en fraude

Dit zegt de Volkskrant op basis van onderzoek van 194 gepubliceerde rechtszaken van het afgelopen jaar. In 18 procent van deze 194 zaken was er sprake van diefstal. In 12 procent van de zaken ging het om fraude. Soms werd er niet veel gestolen en ging het om een zak chips of een blikje drinken. In andere gevallen ging het om hele andere bedragen. Zo wist een bestuurder maar liefst 55.000 euro te verduisteren.

Alsnog met wederzijds goedvinden uit elkaar

De meeste gevallen van ontslag op staande voet komen niet bij de rechter. Meestal wordt ontslag op staande voet door werkgevers vooral als pressiemiddel gebruikt en wordt er uiteindelijk vaak een overeenkomst gesloten om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan met een beëindigingsovereenkomst. Zo kan de werknemer in ieder geval zijn recht op een WW-uitkering behouden.