“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Diefstal op het werk niet altijd reden voor ontslag

15 jan, 2020 | Algemeen, Wet & regelgeving
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Een werknemer die een greep doet uit de kassa of personeel dat spullen van de zaak mee naar huis neemt (zonder toestemming). Diefstal op het werk komt nog best vaak voor. Maar wist je dat diefstal op het werk niet altijd een reden is voor ontslag. Dit merkte ook een werkgever uit Den Haag. De winkelketen had een alleenstaande moeder in dienst als filiaalleider. Rond kerst 2018 werd zij op staande voet ontslagen, omdat ze was vergeten vijf chocoladeletters en een pak spritsen af te rekenen. Zij stapte naar de rechter en kreeg uiteindelijk gelijk. Het ontslag was niet terecht.

Slecht nieuws

Op de dag dat zij werd ontslagen, had ze al slecht nieuws gekregen. Die ochtend was zij met haar meervoudig gehandicapte kind naar het ziekenhuis geweest, waar zij te horen kreeg dat haar kind plots doof was geworden. Ondanks dit slechte nieuws wist zij zichzelf bij elkaar te rapen en is zij gaan werken, aangezien ze nogal wat kerstdrukte verwachtte in de winkel. Na een lange werkdag nam zij wat afgeprijsd Sinterklaassnoepgoed mee, maar vergat dit af te rekenen.

Schorsing en ontslag

De dag daarna werd zij direct door haar leidinggevende geschorst. Een week later kreeg zij te horen dat zij op staande voet was ontslagen. De alleenstaande moeder besloot het er niet bij te laten zitten en stapte naar de rechter. Bij de eerste rechter kreeg zij een schadevergoeding van 1500 euro toegewezen. Zij besloot echter nog een stap verder te gaan en ging in hoger beroep. En met succes! De vrouw won het hoger beroep. Volgens de rechter was er in dit geval geen opzet in het spel. Daarnaast had zij net slecht nieuws over haar kind gehad. Dit ziet de rechter als een verzachtende omstandigheid en dat had de werkgever ook moeten doen. De conclusie is duidelijk. Het ontslag wordt ongedaan gemaakt en de vrouw moet de afgelopen maanden loon alsnog uitbetaald krijgen.