“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Einde in zicht voor gouden handdruk…

27 sep, 2013 | Ontslagvergoeding
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Veel mensen krijgen een ontslagvergoeding als zij worden ontslagen. De zogenaamde gouden handdruk. Deze vergoeding wordt in de plannen van het nieuwe kabinet al flink aangepakt. Nu is er ook nog discussie ontstaan over het voortbestaan van de stamrecht BV.

Bij een ontslagvergoeding van meer dan 70.000 euro is het verstandig om een stamrecht BV op te richten. De BV vult het inkomen aan, keert pensioen uit, belegt of verstrekt een hypotheek of lening. Ook zorgt het onderbrengen van de gouden handdruk in een stamrecht BV ervoor dat er een fiscaal voordeel ontstaat. Dit fiscale voordeel (en vooral het uitstellen van belastingbetaling) is de overheid een doorn in het oog. Met oog op de bezuinigingen is het voortbestaan van de stamrecht BV onzeker.

Er zijn op dit moment twee voorstellen:

  • Het geven van een belastingkorting bij het (deels) opnemen van de ontslagvergoeding en het afschaffen van de stamrecht BV.
  • Een belastingkorting van 20% om stamrechthouders te verleiden hun geld of een deel hiervan op te nemen.

Met deze maatregelen hoopt het kabinet 1,2 miljard euro aan belastingen versneld binnen te halen. De maatregel zou op 1 januari 2014 in moeten gaan.