“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Flexibilisering arbeidsmarkt moet stoppen

07 mrt, 2018 | Algemeen, Arbeidsmarkt
9,5
Klanten vertellen

1321 beoordelingen

Tijdens de crisis werd het geven van tijdelijke contracten juist gestimuleerd met het oog op het economisch herstel. Nu de crisis achter de rug is belemmeren deze flexibele contracten juist de groei van de lonen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) trekt aan de bel. Zij roepen op om de flexibilisering van de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Vaste contracten

Het IMF wil dat er meer vaste contracten worden gegeven. Hierdoor zullen uiteindelijk ook de lonen stijgen. Ook het kabinet doet zijn best om het geven van vaste contracten te stimuleren. Door het versoepelen van het ontslagrecht wordt het voor werkgevers minder risicovol om werknemers een vast contract te geven. Ook is het gemakkelijker geworden om tijdelijke contracten om te zetten naar een vast contract.

Minder verschil zzp’er en werknemer

Daarnaast heeft het IMF het voorstel gedaan om de fiscale verschillen tussen zzp’ers en werknemers minder groot te maken. Zo zouden zzp’ers minder belastingvoordelen moeten krijgen.

Doorgeschoten

Het CNV waarschuwt al een behoorlijke tijd voor de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. “Dit rapport is de zoveelste trieste bevestiging van waar wij al jarenlang voor waarschuwen en tegen strijden; de volstrekt doorgeschoten flexibilisering op de Nederlandse arbeidsmarkt. En je ziet het resultaat”, zo zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen.