Onlangs maakte staatssecretaris Van Rijn bekend dat er 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld zal worden voor de ouderenzorg. Volgens de FNV is dit bedrag een druppel op een gloeiende plaat “Nadat dit kabinet miljarden op de ouderenzorg heeft bezuinigd, komt er nu vlak voor de verkiezingen een tijdelijk extraatje. Die 100 miljoen zal de kwaliteit van de zorg niet zichtbaar verbeteren. Als dit hele bedrag wordt besteed aan extra personeel, dan is dit maar een toename van 1,5%. Het geld is eenmalig. Dus veel zorginstellingen zullen met dat in hun achterhoofd niet zo snel extra personeel gaan inzetten. Het lijkt op een tijdelijk zoethoudertje dat het probleem niet op zal lossen”, aldus FNV vice-voorzitter Ruud Kuin.

Stop op ontslagen

Zowel het FNV als het CNV maken zich zorgen over de positie van het personeel in de ouderenzorg. Beiden roepen op tot een stop op ontslagen. De mensen die worden ontslagen zijn voornamelijk lager opgeleide werknemers. Zij worden vervangen door flexkrachten of hbo’ers. “Dit terwijl de werkdruk in de verpleeghuizen hoog is en er een groot personeelsgebrek is in de ouderenzorg”, zo zegt CNV Zorg en Welzijn.

Meer uren en vaste contracten

CNV Zorg en Welzijn pleit ervoor om met het extra geld het bestaande personeel meer uren te bieden en flexwerkers vaste contracten te geven. Dit geldt dan nadrukkelijk ook voor lager opgeleide zorgmedewerkers.

Open vacatures

Zorgorganisatie Actiz verwacht dat er dit jaar 9000 tot 10.000 vacatures bij verpleeghuizen niet ingevuld zullen kunnen worden. Het geld dat nu extra vrij komt is volgens hen niet eens voldoende om de huidige 10.000 openstaande vacatures in te vullen. Er zijn niet genoeg mensen die in een verpleeghuis willen werken. Hierdoor is er nu in 70 procent van de verpleeghuizen een tekort aan personeel.

Aantrekkelijker

Verpleeghuizen proberen aan alle kanten het vak aantrekkelijker te maken door bijvoorbeeld bonussen uit te delen aan nieuwe medewerkers en personeel dat nieuwe medewerkers aandraagt. Ook is de cao ondertussen aangepast.

Werknemers uit het buitenland

Er zijn plannen om de opleiding voor ouderenzorg korter te maken en om meer gebruik te maken van vrijwilligers. De FNV is echter van mening dat vrijwilligers alleen als extra hulp ingezet moeten worden. “Zorg is nu vak, maar nu zie je in heel Nederland dat vrijwilligers het werk van zorgmedewerkers niveau 1 en 2 overnemen. Van vrijwilligers kun je niet verwachten dat ze dezelfde kennis en vaardigheden hebben en weten hoe ze om moeten gaan met kwetsbare ouderen”. Er wordt zelfs gekeken of er buitenlands personeel naar Nederland gehaald kan worden. Het CNV noemt dit idee “paniekvoetbal”.