“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Geen schuld bij opnemen vakantiedagen

29 jan, 2016 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1336 beoordelingen

Nederlandse werknemers voelen zich over het algemeen niet schuldig als zij vakantiedagen opnemen. Sterker nog, 59 procent van de werknemers geeft aan dat zij door de werkgever worden gestimuleerd om vakantiedagen op te nemen. Maar 4 procent van de werknemer heeft het idee dat het opnemen van alle vakantiedagen niet wordt gewaardeerd door de werkgever.

Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek onder werknemers uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azie en Australie in opdracht van reisbureau Expedia. Aan het onderzoek deden 300 Nederlanders mee.

Opsparen

Nederland scoort hoger dan het wereldwijde gemiddelde (72 procent) als het gaat om het gemak waarmee we onze vrije dagen opnemen. Toch neemt bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) minder dagen op dan ze ontvangen. Bovendien sparen Nederlandse werknemers hun dagen vaker op. Van de gemiddeld 25 dagen die we jaarlijks ontvangen, blijven er ongeveer drie ongebruikt.

Langer weg

Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) neemt zijn of haar vakantiedagen liever mee naar volgend jaar om er dan voor langere tijd tussenuit te gaan. Ook worden vakantiedagen gebruikt voor meerdere korte vakanties of weekendjes weg.

Te weinig dagen

Over het aantal vakantiedagen zijn veel Nederlanders niet tevreden. 45 procent van de Nederlandse werknemers voelt zich tekort gedaan en ervaart onvrede door een tekort aan vakantiedagen. 44 procent wil er graag 1 tot 10 vakantiedagen per jaar bij.